Hyppää sisältöön
Media

YK:n ravitsemuksen vuosikymmen käyntiin – pohjoismaiset suositukset esillä

maa- ja metsätalousministeriöympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 19.7.2016 15.01
Tiedote

YK:n päämajassa New Yorkissa on parhaillaan käynnissä kestävän kehityksen korkean tason poliittinen foorumi, jossa Suomea edustaa maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen. Ministeri puhuu myös tänään 19.7. järjestettävässä rinnakkaistapahtumassa, jossa lanseerataan YK:n ravitsemuksen vuosikymmen.

– Kestävä ruokajärjestelmä ja terveyttä edistävä ravitsemus sen osana toteutuvat, kun työtä tehdään yhdessä. Suomella on pitkät perinteet pohjoismaisesta yhteistyöstä ja hyvänä esimerkkinä tästä ovat jo vuodesta 1980 julkaistut pohjoismaiset ravitsemussuositukset. Näiden pohjalta tehdyt, kotimaiseen ruokavalioon sopeutetut omat ravitsemussuosituksemme huomioivat kestävän kulutuksen elintarviketasolla, ministeri Tiilikainen sanoo.

Tapahtumassa puhuvat myös Ecuadorin, Saksan, Filippiinien, Sierra Leonen ja Ugandan edustajat sekä yliopistomaailman ja kansalaisjärjestöjen asiantuntijoita. Tavoitteena on etsiä ratkaisuja, joiden avulla edistetään ihmisten mahdollisuuksia terveelliseen ja tasapainoiseen ruokavalioon kaikkialla maailmassa.

Terveyttä edistävä ravitsemus on keskeisessä osassa kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumisessa. Nälänhädän rinnalla ylipaino ja lihavuus ovat merkittävä ongelma, josta aiheutuu muun muassa korkeaa verenpainetta ja tyypin 2 diabetesta. Maailmassa on yli 600 miljoonaa ylipainoista aikuista, ja lihavuudesta aiheutuvat kulut ovat noin 2,8 % globaalista bruttokansantuotteesta. 

– Pohjoismainen yhteistyön malli sopii hyväksi esimerkiksi myös muille maille. Ilmainen koululounas on kansallinen vahvuutemme, jonka avulla opetetaan terveellisiä ja kestäviä ruokailutottumuksia ja samalla edistetään nuorten yleistä oppimista, kun vireystaso säilyy koko koulupäivän ajan, ministeri Tiilikainen sanoo.

YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelma, Agenda2030, hyväksyttiin valtioiden päämiestasolla YK:n kestävän kehityksen huippukokouksessa New Yorkissa 25.9.2015. Toimintaohjelma on tehty vuosille 2016–2030 ja se on valtioita poliittisesti sitova asiakirja. Toimintaohjelmaan kuuluu 17 laajaa ja kunnianhimoista tavoitetta. Suomi on yksi ensimmäisiä maita, jotka raportoivat nyt käynnissä olevalla korkean tason poliittisella foorumilla suunnitelmistaan Agenda2030:n toimeenpanon suhteen. 

Lisätietoja:
Sirpa Sarlio-Lähteenkorva, neuvotteleva virkamies, STM
+358 2 951 63328, [email protected]
(ravitsemusta koskeva sivutapahtuma)

Annika Lindblom, neuvotteleva virkamies, kestävän kehityksen toimikunnan pääsihteeri 
+358 50 328 3860, [email protected]
(kestävän kehityksen korkean tason poliittinen foorumi)

Kimmo Tiilikainen Ruoka ja maatalous