Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Enestam: ASEM ajaa energian huoltovarmuuden ja ilmastoasioiden synergiaa

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 11.9.2006 14.08
Tiedote -

"ASEMin ilmastojulistus, jonka liki 40 Aasian ja Euroopan maan johtajaa hetki sitten hyväksyivät, on monin tavoin tärkeä paperi", totesi ympäristöministeri Jan-Erik Enestam Lahdessa tänään. Hän kommentoi ASEM6 kokouksen tuloksia puhuessaan kansainvälisessä energiakatselmuskonferenssissa.

Enestam pitää tervetulleena sitä, että ASEMin ilmastojulistus ajaa synergiaa toisaalta energiapoliittisten tavoitteiden ja toisaalta ilmastonmuutokseen vastaavien toimien ja ilmansuojelun välille maailmanlaajuisesti.

"Tarvitsemme konkreettisia työkaluja hyödyntääksemme näitä synergioita. Juuri tässä kohtaa energiakatselmukset, energiatehokkuus ja uusiutuvien energialähteiden käyttö nousevat esiin. Ne tarjoavat käytännön keinoja, jotka kannustavat investointeihin puhtaan energian ja kehityksen puolesta", totesi Enestam tervehdyspuheessaan Energy Audit06 konferenssissa.

"Uskon, että tällä julistuksella voi jatkossa olla kauaskantoisia vaikutuksia useisiin ilmastotoimiin. Aasian ja Euroopan johtajat ovat sitoutuneet entistä tiiviimpään yhteistyöhön edistääkseen vuoropuhelua, jonka aloittamisesta päätettiin viime vuonna Montrealin ilmastokokouksessa. Tämä on vankka pohja seuraavalle YK:n ilmastokokoukselle, joka pidetään marraskuussa Nairobissa", painotti Enestam.

Enestam muistutti myös, että nyt päättyneen ASEM kokouksen lisäksi ilmastoasiat ovat tärkeässä roolissa monissa muissakin korkean tason tapaamisissa Suomen EU-puheenjohtajakaudella. "Kaikissa näissä kokouksissa on tärkeää varmistaa energia- ja ilmastotoimien samansuuntaisuus, tavoitteena vähähiilinen tulevaisuus," painotti Enestam.

ASEMin ilmastojulistuksen teemat ovat esillä myös Sveitsissä 14.-15. syyskuuta pidettävässä Nairobin ilmastokokousta valmistelevassa korkean tason tapaamisessa, johon Enestam matkustaa keskiviikkona.

Lisätietoja:

Ympäristöministerin erityisavustaja Christian Sjöstrand, puh. 050 599 7876