Hyppää sisältöön
Media

Suomen kestävän kehityksen sitoumus kiinnosti Euroopan verkostoa – ”We love the Finnish model”

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 13.11.2014 13.31
Uutinen

Euroopan kestävän kehityksen verkosto (European Sustainable Development Network ESDN) kokoontui vuosikonferenssiin Roomaan 6.–7.11. Kokouksessa eri maat esittelivät työtään kestävän kehityksen edistämiseksi. Suomen malli, jossa strategian sijaan on rakennettu konkreettisiin toimintatapojen muutoksiin tähtäävä yhteiskuntasitoumus, herätti jälleen suurta kiinnostusta. Suomi ilmoitti myös, että se osallistuu ensimmäiseen yhteiseen Euroopan kestävän kehityksen viikkoon ensi keväänä (30.5.–5.6.2015).

Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen lähestymistapaa ja edistymistä esitteli Roomassa Kestävän kehityksen toimikunnan pääsihteeri Sauli Rouhinen. Suomen mallia pidetään edelläkävijänä, koska siinä yhdistyy monen eri maan peräänkuuluttamia asioita: vahva ja selkeä poliittinen visio, monia toimijatahoja yhdistävä lähestymistapa, hyvin perusteltu ja priorisoitu tavoitteisto sekä mekanismi, jonka kautta eri tahot pääsevät toteuttamaan kestävää kehitystä omassa yhteisössään.

Sitoumusta kiiteltiin myös seurantajärjestelmän toimivuudesta sekä kansallisella että yksittäisen sitoumuksen tasolla. Euroopan verkoston puheenjohtaja, itävaltalainen Wolfram Tertschnig korostikin,  että sitoumus on menestys sen pätevän indikaattorikokoelman vuoksi. ”We love the Finnish model”, totesi myös toinen itävaltalainen osallistuja.

Pääaiheena post-2015-agenda

Konferenssin pääaiheena oli uusi globaali vuoden 2015 jälkeinen kestävän kehityksen agenda ja tavoitteisto. YK:n kestävän kehityksen neuvotteluprosessi on parhaillaan käynnissä, ja uusista kaikkia maita koskevista tavoitteista sovitaan vuoden 2015 syyskuussa. Ensimmäisessä luonnoksessa tavoitteita on 17.

Konferenssissa pohdittiin, kuinka YK:n tavoitteet vaikuttavat Euroopan unionin ja sen jäsenmaiden tekemään kestävän kehityksen työhön. Lisäksi keskusteltiin kansallisten kestävän kehityksen strategioiden roolista nykyisiin ympäristöllisiin ja sosio-ekonomisiin haasteisiin vastaamisessa. Suomi korosti strategiaprosessille välttämätöntä laajapohjaista omistajuutta sekä kestävän kehityksen politiikkajohdonmukaisuutta.

Suomi osallistuu ensimmäisen kerran Euroopan kestävän kehityksen viikkoon 2015

Saksan, Ranskan ja Itävallan sekä Euroopan kestävän kehityksen verkoston tekemän aloitteen tiimoilta kaikki EU:n jäsenvaltiot on kutsuttu mukaan ensimmäiseen yhteiseen Kestävän kehityksen viikkoon 2015 kesän kynnyksellä (30.5.–5.6.2015).

Ranska on viettänyt kestävän kehityksen viikkoja ja päiviä vuodesta 2002 lähtien, Saksa vuodesta 2012 ja Itävalta 2013 lähtien. Nyt ensimmäistä kertaa kutsutaan kaikki jäsenmaat osallistumaan. Suomi on jo ilmoittanut halukkuutensa osallistua tapahtumaan. Tarkemmasta ohjelmasta kerrotaan myöhemmin.