Hyppää sisältöön
Media

Regeringens proposition om ikraftsättande av Parisavtalet lämnas till riksdagen

miljöministeriet
Utgivningsdatum 13.10.2016 12.21
Pressmeddelande

Regeringen har idag lämnat en proposition till riksdagen om godkännande av Parisavtalet och om sättande i kraft av de bestämmelser i avtalet som hör till området för lagstiftningen.

Klimatavtalet som ingicks i Paris i december förra året förpliktar avtalsländerna att söka efter metoder som begränsar den globala uppvärmningen till högst två grader Celsius jämfört med den förindustriella tiden. Avtalsländerna förbinder sig att uppnå de utsläppsmål som de själva angivit och strävar efter att öka sina ambitioner med fem års mellanrum. Finland verkställer Parisavtalet genom de utsläppsmål som EU och dess medlemsstater tillsammans har ställt upp.

I den regeringsproposition som idag överlämnats föreslås att riksdagen godkänner Parisavtalet till de delar det hör till Finlands behörighet. Riksdagens godkännande behövs för sådana bestämmelser i avtalet som hör till området för lagstiftningen, såsom att fastställa och uppdatera minskade utsläppsmål. Avtalets övriga mål och bestämmelser gäller bland annat klimatfinansiering, anpassning till klimatförändringen och överföring av teknologi.

Finland skrev under Parisavtalet i april i år i New York tillsammans med EU och dess medlemsstater. Före detta ordnades en omfattande nationell remissbehandling.

”Vårens remissbehandling gav ett starkt stöd för godkännande av klimatavtalet. Vi har snabbt kunnat fortskrida med vår nationella ratificering. Jag hoppas att Finland kan överlämna sina ratifikationsinstrument till FN:s generalsekreterare i New York i november – samtidigt som det internationella klimatmötet i Marrakech äger rum”, säger jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen som ledde den finska delegationen under klimatförhandlingarna i Paris.

Onsdagen den 5 oktober nåddes nivån för ikraftträdande av klimatavtalet från Paris då bland annat EU och sju av dess medlemsstater överlämnade sina ratifikationsinstrument till FN:s generalsekreterare. Av de stora industriländerna och utsläppsländerna har bland annat USA, Kina och Indien redan ratificerat avtalet. Avtalet träder internationellt i kraft 30 dagar efter att nivån för ikraftträdande nåtts, det vill säga den 4 november 2016. Detta innebär att den första partskonferensen för Parisavtalet ordnas i samband med klimatmötet i Marrakech.

För att klimatavtalet ska träda i kraft krävdes att minst 55 parter som står för minst 55 procent av de globala utsläppen av växthusgaser har ratifierat avtalet. Hittills har 77 parter som sammanlagt står för cirka 60 procent av de globala utsläppen anslutit sig till avtalet. Av EU:s medlemsstater har Österrike, Tyskland, Frankrike, Ungern, Malta, Portugal, Slovakien och Polen godkänt avtalet genom nationella förfaranden. För Finlands del träder avtalet i kraft 30 dagar efter att Finland har deponerat sina ratifikationsinstrument hos FN:s generalsekreterare.

Ytterligare upplysningar:

Tuija Talsi, konsultativ tjänsteman, miljöministeriet, tfn 040 720 5574, [email protected] (det nationella förfarandet för ratificering av Parisavtalet)

Outi Honkatukia, chefsförhandlare i klimatfrågor, miljöministeriet, tfn 050 341 1758, [email protected]