Hyppää sisältöön
Media

Samförstånd inom EU om minskning av luftföroreningar

miljöministeriet
Utgivningsdatum 1.7.2016 11.17
Pressmeddelande

EU:s medlemsländer och Europaparlamentet nådde den 30 juni samförstånd i Bryssel om utsläppstakdirektivet, dvs. om en minskning av utsläpp till luften. Rådet och parlamentet ska ännu bekräfta sin ståndpunkt genom officiella beslut.

"Jag är nöjd över att samförstånd kunde nås och ytterst tillfreds med att Finland fick igenom den flexibilitet som landet eftersträvat i tillämpningen av direktivet", säger jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen.

Direktivet ålägger medlemsländerna att minska sina utsläpp så att de olägenheter för hälsan som luftföroreningar orsakar ska minska med ca 50 % fram till 2030 jämfört med 2005 års nivå. De nya åtagandena utgör en fortsättning på det nuvarande utsläppstakdirektivet och avses träda i kraft 2020. Utöver att utsläppen till luften orsakar olägenheter för hälsan försurar och övergöder de marken och vattendragen. Förpliktelserna att minska utsläppen gäller utsläpp av svaveldioxid, kväveoxider, flyktiga organiska föreningar, små partiklar och ammoniak.

Förpliktelserna i direktivet baserar sig på konskvensbedömning och kostnadseffektivitetsberäkningar. Förpliktelserna är därmed olika stora för olika länder. De är striktare i tätbebyggda områden, där utsläppen också är störst. Inte bara lokala utsläpp utan också långväga gränsöverskridande luftföroreningar påverkar halterna av skadliga ämnen. Ungefär hälften av luftföroreningarna i vårt land kommer från utlandet, medan de lokala utsläppskällorna, t.ex. trafiken och småskalig vedeldning, orsakar de högsta halterna. Enligt en rapport som publicerades i april orsakar luftföroreningarna, i synnerhet små partiklar, årligen ca 1 600 förtida dödsfall i Finland.

De förpliktelser som direktivet föreslår för Finlands del kan i huvudsak fullgöras med de åtgärder man redan har beslutat om, t.ex. med genomförandet av industriutsläppsdirektivet och det direktiv som gäller medelstora förbränningsanläggningar samt genom att EU-lagstiftningen om bilar iakttas. Det mål som är svårast att uppnå är målet att minska ammoniakutsläppen. I Finland härrör 90 % av ammoniakutsläppen från gödsel och gödselmedel från produktionsdjur.

Finland förhandlade emellertid fram flexibilitet i fråga om utsläppstakdirektivet så att ammoniakutsläppen under fem års tid får vara större än vad som föreskrivs i direktivet. De förpliktelser i direktivet som gäller ammoniak kan delvis fullgöras genom kraftigare minskningar av sådana föroreningar som lättare kan reduceras.

"Luftkvaliteten i Finland är huvudsakligen redan på utmärkt nivå. Att förbättra den ytterligare kräver att man tar fram kostnadseffektiva metoder tillsammans med olika aktörer. Särskilt viktigt är samarbetet med producentorganisationerna", säger minister Tiilikainen.

Mer information

Sirpa Salo-Asikainen, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 250 077, [email protected] (förslaget till utsläppstakdirektiv)

Oili Rahnasto, regeringsråd, tfn 0295 250 244, [email protected]