Hyppää sisältöön
Media

Nu inleds verkställandet av den globala agendan för hållbar utveckling i Finland

miljöministeriet
Utgivningsdatum 10.11.2015 11.01
Nyhet

Kommissionen för hållbar utveckling ska se över sina arbetsformer, fastställde statsminister Juha Sipilä

 10.11.2015 © VNK/ Sakari Piippo

Kommissionen för hållbar utveckling sammanträdde i dag för första gången under det nya ordförandeskapets ledning. Kommissionen diskuterade den nya globala agendan för hållbar utveckling (Agenda 2030) och hur den ska genomföras i Finland.

"Agendan för hållbar utveckling, som antogs av FN i september, ställer krav på förnyelse – i och med agendan förenas global utvecklingspolitik, miljömål och hållbar tillväxt för första gången i världshistorien. Regeringen har beslutat att utarbeta en nationell plan för hur den globala agendan för hållbar utveckling ska verkställas. Även hållbarhetskommissionens sammansättning och arbetsformer ska ses över i början av nästa år", sade kommissionens ordförande, statsminister Juha Sipilä.

"Det nationella samhälleliga åtagandet för hållbar utveckling är kommissionens diamant, som vi ska ge möjlighet att skina", framhöll statsminister Sipilä. Han lovade ta upp åtagandet i Centerns partistyrelse och utmanade alla medlemmar av kommissionen att värva minst två åtaganden till.

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Lenita Toivakka, som är medlem av kommissionen, berättade att regeringen tar fram en utvecklingspolitisk strategi som konkret anger prioriteringarna i Finlands utvecklingssamarbete. Hon betonade att den globala agendan för hållbar utveckling utgör en referensram inom vilken även Finland ska bedriva utvecklingspolitik och samarbete de kommande 15 åren. Minister Toivakka lyfte framför allt fram den privata sektorns betydelse och samarbetet mellan det civila samhället och näringslivet, som utgör en central del av det nya tänkesättet inom utvecklingspolitiken.

Kommissionens vice ordförande, jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen, framhöll att Finlands möjligheter att förverkliga de globala målen för hållbar tillväxt är synnerligen goda.

"Finland har redan flera existerande mekanismer som gör att det konkreta verkställandet kan inledas snabbt. Det samhälleliga åtagandet för hållbar utveckling är ett utmärkt exempel. Med hjälp av regeringsprogrammet kan vi förverkliga flera av de globala målen i agendan och göra framsteg bl.a. inom förnybar energi, ren teknik och cirkulär ekonomi", sade Tiilikainen.

Utrikesminister Soinis statssekreterare Samuli Virtanen betonade att de globala utmaningarna när det gäller hållbar utveckling, t.ex. klimatförändringen och ökad ojämlikhet inom och mellan länder, inte bara är utvecklingsfrågor, utan också säkerhetsfrågor i Finland. I och med klimatförändringen kommer också mängden flyktingar att öka.

"Det är viktigt att agendan verkställs med bred förankring i samhället. Om ansvaret för genomförandet endast vilar på statsförvaltningen kommer målen inte att nås", konstaterade Virtanen.

Medlemmarna av kommissionen för hållbar utveckling gav regeringen goda råd inför verkställandet

Medlemmarna av kommissionen framförde hälsningar till regeringen och förvaltningen med tanke på genomförandet av Agenda 2030.

"Den nya globala agendan för hållbar utveckling utgår från ländernas gemensamma ansträngningar och ansvar utifrån de egna resurserna. Människorna och planeten sätts i fokus. Det viktigaste sociala målet är att utrota ojämlikheten mellan och inom länderna och att uppnå jämställdhet mellan könen", sade Jouni Nissinen från Kepa i sitt inlägg från organisationerna.

Tytti Pantsar och Hanna Lämsä, representanter för organisationerna inom idrotts-, undervisnings-, utbildnings- och konsumentsektorn, framhöll att agendan måste förankras i det civila samhället och omvandlas till praktisk handling. Organisationerna kan från civilsamhällets sida ta fram information och utforma nya modeller och, framför allt, skapa dialog och lärande.

Tuuli Mäkelä från Finlands Näringsliv representerade i sitt inlägg näringslivet och betonade de finska företagens möjligheter att tillhandahålla lösningar på hur hållbarhetsmålen kan förverkligas i praktiken.

"Finska staten kan bidra till att lösningarna lanseras globalt och på så vis ta större plats i förverkligandet av målen."

Leila Kurki från Tjänstemannacentralorganisationen STTK ansåg att agendan ger Finland anmärkningsvärda möjligheter: verkställandet kan t.ex. leda till en rättvis övergång till ett koldioxidsnålt samhälle.

Enligt professor Eva Heiskanen i expertpanelen för hållbar utveckling består Finlands största utmaningar när det gäller att verkställa Agenda 2030 i möjligheterna att stödja utvecklingen i den fattigaste delen av världen och att bygga upp en hållbarare ekonomisk modell i Finland.

"Finland måste minska den sociala ojämlikheten och se till att produktionen och konsumtionen blir hållbarare", konstaterade Heiskanen.

Panelens facilitator Eeva Hellström konstaterade att kommissionen står på en utmärkt grund och har verktyg att börja omsätta hållbar utveckling i praktiken. Nu krävs det engagemang, ägarskap, mod och handlingar för att man ska kunna förändra verksamhetssätten och agera med större genomslag. Kommissionen sammanträder nästa gång i början av 2016 och ska då planera den nya handlingsplanen och slå fast prioriteringarna och metoderna för arbetet.

Mera information:

Annika Lindblom, tel. 0295 250 163, [email protected]

Marja Innanen, tel +358 40 777 5582, [email protected]