Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Manninen: Asumistuki ohjailee liikaa kansalaisten asumisvalintoja

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 26.9.2006 8.00
Tiedote -

"Yleinen asumistuki on nykyisillään liian monimutkainen järjestelmä ja sitä tulisi pyrkiä yksinkertaistamaan", toteaa asuntoministeri Hannes Manninen kommentoidessaan Asumistuen toimivuustyöryhmän tänään julkistettua raporttia. Myös työryhmä ehdottaa toimenpiteitä asumistuen yksinkertaistamiseksi.

Hyvin toimivan asumistukijärjestelmän tulee ministeri Mannisen mielestä olla sellainen, jossa asuntoa etsivä talous voi itse helposti verrata, kuinka paljon asumiskustannuksiltaan erilaisissa asunnoissa jää asumismenoja taloutensa itsensä maksettavaksi asumistuen jälkeen. "Tämä antaisi asuntoa etsivälle myös mahdollisuuksia kilpailuttaa esimerkiksi vuokra-asuntojen tarjoajia vuokran suuruudesta", toteaa ministeri Manninen.

Asumistuen suuruus riippuu nykyjärjestelmässä liian paljon yksittäisten asuntojen ominaisuuksista. Vaikka kuukausivuokra pysyy samana, niin tuen määrä vaihtelee neliömetrivuokran tai asunnon koon perusteella. Mannisen mielestä tällainen ei ole järkevää, vaan on osoitus aikansa eläneestä kansalaisten liiallisesta ohjailusta. "Eikö voitaisi ajatella, että asumistukeasaisi kokonaisvuokraltaan edulliseen vaikkakin pinta-alalta nykynormeja isompaan asuntoon, jos sellainen asunto löytyy", Manninen kysyy.

Ministeri Mannisen mielestä asumistuen yksinkertaistaminen tulee ottaa seuraavan hallituksen työlistalle. "On kuitenkin koko ajan muistettava, että asumistuensaajat ovat erittäin pienituloisia ihmisiä. Mahdolliset muutokset onkin toteutettava harkitusti niin, että asumistuensaajien toimeentulo kaikissa tilanteissa turvataan."

Lisätietoja: erityisavustaja Timo Reina, puh. 0500-805 158