Hyppää sisältöön
Media

Ympäristörikos-koulutusta viranomaisille 2017

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 14.2.2017 12.34
Uutinen

Ympäristörikosten tutkinta edellyttää erityisosaamista, jota voidaan hankkia vain perehtymällä ympäristörikosten erityispiirteisiin ja hallitsemalla vaativa taktinen ja tekninen tutkinta. Poliisiammattikorkeakoulu ja sen asettama eri toimijoiden edustajista koostuva koordinaatiotyöryhmä koordinoi eri tahojen järjestämän ympäristörikoksiin liittyvän koulutuksen siten, että osaamista voidaan vahvistaa toimialarajat ylittäen.

Vuonna 2017 järjestetään seuraavat koulutustilaisuudet:

Koulutus suunnataan kaikille ympäristörikostorjunnan viranomaistoimijoille, joista keskeisimmät ovat esitutkinta (poliisi, raja ja tulli), ympäristövalvojat (ELY-keskukset ja kunnat) ja syyttäjät.

Jakso 1: Ympäristörikosoikeuden yleiset opit

Aika: 8.-9.5.2017

Paikka: Polamk, Tampere. Pääasiassa koulutukseen osallistutaan alueellisten viranomaisyhteistyön ryhmien järjestämissä poliisiyksiköiden etäyhteyspisteissä.

Sisältö: Jaksossa perehdytään rikosoikeuden yleisiin oppeihin kuten vanhentumiseen, tahallisuus-/tuottamusoppiin, kieltoerehdykseen, syyksilukemiskynnykseen, menettämisseuraamuksiin ja ihmisoikeuksien rajoituksiin rikosprosessille yms. ja niiden soveltumiseen ympäristörikosoikeuteen. Lisäksi perehdytään ympäristörikosoikeuden omiin yleisiin käsitteisiin ja niiden tulkintaan kuten vaarantumiseen sekä ympäristörikosoikeuden ja hallinto-oikeuden (erityisesti hallintopakon) väliseen suhteeseen ja viranomaisten rooleihin eri prosesseissa. Jaksossa myös käydään läpi Suomen ympäristörikostilannetta sekä esitutkinnassa että tuomioistuimissa sekä tuomitsemiskäytäntöä.

Tarkempi ohjelma liitteenä. Ilmoittautumiset 11.4 mennessä, ensisijaisesti alueryhmien vastuuhenkilöille, toissijaisesti tai Polamk:ssa järjestettävään tilaisuuteen Kari Koppanen, [email protected]

Koulutusmateriaali

  • Suvantola: Ihmisoikeuksien rajoitukset ympäristörikosoikeudessa (pdf)
  • Suvantola: Syyttämis- ja tuomitsemiskäytäntö (pdf)
  • Viitala: Teknisen tutkinnan keinot ympäristörikostutkinnassa (pdf)
  • Forsberg-Heikkilä: Ympäristöviranomaisten rooli rikosprosessissa (pdf)
  • Rintala:  Vanhentuminen ympäristörikoksissa 
  • Rintala: Ilmoituskynnys, syyttämiskynnys, syyksilukemiskynnys  
  • Nummela: Ympäristörikosoikeuden yleiset käsitteet ja niiden tulkinta 
  • Tolvanen: Oikeuttamis- ja anteeksiantoperusteet   
  • Järvinen: Suomen ja Euroopan ympäristörikostilanteesta
  • Laine-Ylijoki-Laakso: Ympäristörikostorjunnan sstrategiasta

Jakso 2: Rikoshyöty, vastuun kohdentaminen ja yhteisösakko

Aika: 5.9.2017

Paikka: Polamk, Tampere. Pääasiassa koulutukseen osallistutaan alueellisten viranomaisyhteistyön ryhmien järjestämissä poliisiyksiköiden etäyhteyspisteissä.

Sisältö: Jaksossa perehdytään ympäristörikoksissa tunnistettuihin erilaisiin rikoshyödyn muotoihin ja sen määrittämiseen, vastuun kohdentamiseen eli vastuullisen henkilön tunnistamiseen yritystoiminnan puitteissa tapahtuneissa ympäristörikoksissa ja yritystoiminnassa tapahtuneita rikoksia koskevan yhteisösakon määräämisen perusteisiin. Yksipäiväinen jakso on osa Poliisiammattikorkeakoulun vakavien ympäristörikosten tutkintakurssia.

Tarkempi ohjelma ilmoittautumistietoineen päivitetään sivuille sen valmistuttua.

Jakso 3:  Lupavelvollinen toiminta ja päästöt ympäristöön
Aika: 28.-29.11.2017

Paikka: Polamk, Tampere. Pääasiassa koulutukseen osallistutaan alueellisten viranomaisyhteistyön ryhmien järjestämissä poliisiyksiköiden etäyhteyspisteissä.

Sisältö: Jaksossa tarkastellaan niitä toimintoja, jotka edellyttävät lähtökohtaisten vaikutustensa vuoksi ympäristölupaa. Jaksossa tarkastellaan sekä tapauksia, joissa on toimittu ilman lupaa että tapauksia, joissa on rikottu ympäristöluvan ehtoja. Tarkasteltavat toimialat ovat hyvin monimuotoisia pienistä suuriin eli autokorjaamoista ja maataloudesta teollisuuden suuriin toimintakokonaisuuksiin ja energiantuotantoon. Jaksossa tarkastellaan myös haastavia tilanteita, joissa jätteiden käsittelyllä on aiheutettu pilaantumisvaaraa. Tässä jaksossa –kuten kaikissa myöhemmissäkin– tavoitteena on vahva, eri osallistahojen välinen vuoropuhelu mm. pilaantumisvaaran arvioinnissa ja sen kannalta merkittävien seikkojen tunnistamisessa ja näytön keräämisessä. Oleellista ovat myös rikoksen vakavuuden tunnistaminen, eri osapuolten tuottama osaaminen siihen sekä näytön arviointikysymykset.

Tarkempi ohjelma ilmoittautumistietoineen päivitetään sivuille sen valmistuttua.

Lisätietoja:

Hallitussihteeri Tia Laine-Ylijoki-Laakso, tia.laine-ylijoki(at)ym.fi, p. 0295 250 150