Hyppää sisältöön
Media

Utredningen om förfarandet för ersättning av skador orsakade av fridlysta arter nu klar

miljöministeriet
Utgivningsdatum 2.11.2017 10.50
Pressmeddelande

Miljöministeriet har låtit göra en utredning om behovet att utveckla förfarandet för ersättning av skador orsakade av arter som fridlysts med stöd av naturvårdslagen (1096/1996). Bestämmelserna om ersättningsförfarandet behöver utvecklas, eftersom de skador som orsakas av fridlysta arter beräknas öka i framtiden och de nuvarande bestämmelserna inte motsvarar kraven i grundlagen.

I utredningen analyserades de beslut om bidrag som NTM-centralerna fattat 2012–2016 med stöd av miljöministeriets beslut om bidrag för att ersätta skador förorsakade av fridlysta sällsynta djur (1626/1991). Samtidigt bekantade sig utredarna med Danmarks, Norges, Sveriges och Estlands bestämmelser om förebyggande och ersättning av skador orsakade av fridlysta arter. De kartlade dessutom EU:s regler för statligt stöd och bedömde möjligheten att i fråga om vissa arter eller skadetyper överföra ersättningarna till ett försäkringssystem. Under projektets gång intervjuades centrala intressentgrupper.

Att de skador som orsakats av arter, främst fåglar, som fridlysts genom naturvårdslagen har ökat under 2010-talet beror framför allt på att vissa fågelartsbestånd har blivit livskraftigare och att fåglarnas flyttvägar och flyttbeteende förändrats. Bland fåglarna orsakar kajor, tranor och vitkindade gäss mest skador. Även förändringar i jordbuksmetoderna, t.ex. att gårdarnas och enheternas storlek ökat, har bidragit till fler skador.

Utredningsgruppen lägger fram 14 rekommendationer om hur ersättningsförfarandet kan utvecklas. Rekommendationerna hänför sig bl.a. till grundlagen, EU:s regler för statligt stöd, ersättande och förebyggande av skador samt förfarandet för beviljande av finansiering.

En forskningsgrupp i miljörätt vid Östra Finlands universitet och Linnunmaa Oy har tillsammans genomfört utredningen. Utöver en slutrapport resulterade projektet i sex bakgrundsrapporter som ingår i det material som överlåtits till miljöministeriet tillsammans med slutrapporten. Slutrapporten kommer att ges ut i miljöministeriets serie med rapporter.

Mer information:

Tapio Määttä, professor, Östra Finlands universitet, tfn 050 575 1589, [email protected]

Tero Laakso, forskare, Östra Finlands universitet, tfn 050 353 1245, [email protected]

Hanne Lohilahti, specialsakkunnig, miljöministeriet, tfn 0295 250 374, [email protected]