Hyppää sisältöön
Media

Muutoksia hallintopäätöksistä valittamiseen 1.1.2016 lukien

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 5.1.2016 11.17
Uutinen

Vuoden 2016 alusta astui voimaan useita muutoksia hallintopäätösten muutoksenhakuun liittyviin säännöksiin. Muutokset koskevat hallintolakia, hallintolainkäyttölakia, lakia korkeimmasta hallinto-oikeudesta, uhkasakkolakia sekä yhteensä 174 muuta säädöstä. Ympäristöministeriön toimialalla muutos koskee runsasta 20 säädöstä sekä ympäristöministeriön päätösten lisäksi eräistä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) ja Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) päätöksistä valittamista.

Ympäristöministeriön päätöksistä valitetaan 1.1.2016 jälkeen korkeimman hallinto-oikeuden sijasta pääsääntöisesti hallinto-oikeuteen. Kuitenkin ympäristöministeriön eräistä luonnonsuojelulain (1096/1996) nojalla tekemistä päätöksistä sekä valtioneuvoston yleisistunnon päätöksistä saa edelleen hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen siten kuin hallintolainkäyttölaissa (586/1996) säädetään.

Hallinto-oikeuden päätöksestä valittamista korkeimpaan hallinto-oikeuteen rajoitetaan siten, että aiempaa useammissa asioissa tarvitaan valituslupa. Muutoksen keskeisenä tavoitteena on tehostaa ja nopeuttaa oikeussuojan antamista hallintoasioissa sekä kehittää korkeimman hallinto-oikeuden roolia hallintoa ja hallintolainkäyttöä linjaratkaisuin ohjaavan tuomioistuimen suuntaan.

Hallintolakia muutettiin siten, että haettaessa muutosta hallintoviranomaisen päätöksiin oikaisuvaatimuksen käyttö laajeni useisiin uusiin asiaryhmiin. Tällöin viranomaisen ratkaisuun tyytymätön saa valittaa hallinto-oikeuteen vasta sitten, kun päätöksen tehneeltä viranomaiselta on ensin vaadittu oikaisua. Oikaisua vaaditaan siltä viranomaiselta tai muulta julkista hallintotehtävää hoitavalta, joka on tehnyt päätöksen. Asiavirheen korjaamiseen liittyviin säännöksiin ei tullut muutoksia.

Hallintolainkäyttölaki muuttui muun muassa siten, että jatkossa ministeriön hallintopäätöksestä valitetaan korkeimman hallinto-oikeuden sijasta hallinto-oikeuteen. Ministeriöiden tekemät hallintopäätökset rinnastuvat asiasisällöltään yleensä muiden viranomaisten tekemiin hallintopäätöksiin, joten myös muutoksenhakutien tulee olla kaikissa hallintopäätöksissä yhdenmukainen. Suoraan korkeimpaan hallinto-oikeuteen voi 1.1.2016 jälkeen valittaa pääsääntöisesti vain valtioneuvoston yleisistunnon tekemästä hallintopäätöksestä.

Yleissäännöksestä voidaan tarvittaessa säätää poikkeuksia muussa lainsäädännössä. Selvyyden vuoksi ja nykyistä käytäntöä vastaavasti hallintolainkäyttölakiin lisättiin myös täsmentävä säännös, jonka mukaan hallintoviranomaisen päätöksestä saa valittaa sen perusteella, että päätös on lainvastainen. Lisäksi tarkistettiin muun muassa hallintolainkäyttölain säännöstä valituksen vaikutuksesta päätöksen täytäntöönpanoon.

Lisätietoja:

Hallitussihteeri Elise Sahivirta, ympäristöministeriö, p. 0295 250 062, [email protected]