Hyppää sisältöön
Media

Montrealin pöytäkirjan osapuolikokouksessa sovittiin rahoituksesta vuosille 2015–2017 ja otettiin pieniä askelia kohti HFC-yhdisteiden rajoittamista

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 24.11.2014 10.23
Uutinen

Otsonikerroksensuojeluun tähtäävän Montrealin pöytäkirjan 26. osapuolikokous pidettiin Pariisissa 17.- 21.11.2014. Kokouksessa päätettiin, että kehitysmaita tuetaan sopimuksen toimeenpanossa 507 miljoonalla USA:n dollarilla seuraavina kolmena vuotena. Haastavasta maailmantaloudellisesta tilanteesta huolimatta rahoituksen määrä on noin 10 % suurempi kuin nykyisen kauden rahoitus. Montrealin pöytäkirjan kehitysmaaosapuolet saavat taloudellista tukea sopimuksen velvoitteiden toimeenpanoon Monenvälisen otsonirahaston (Multilateral Fund, MLF) kautta. Suomen maksuosuus rahastoon on noin 800 000 euroa vuodessa.

Lisäksi Pariisissa onnistuttiin ottamaan pieniä edistysaskeleita fluorihiilivetyjen eli HFC-yhdisteiden rajoittamisessa. Montrealin pöytäkirjan piirissä on jo vuodesta 2009 alkaen keskusteltu sen laajentamisesta koskemaan myös YK:n ilmastosopimukseen kuuluvia HFC-yhdisteitä.  Pariisin osapuolikokouksessa pöytäkirjan lisäys ei edelleenkään edennyt virallisiin neuvotteluihin, vaikka asian ympärillä oli uudenlaista kuhinaa. Haparoiva edistysaskel aiempien vuosien lukittuneeseen neuvottelutilanteeseen nähden oli epävirallisissa keskusteluissa saavutettu sopu siitä, että keskusteluja jatketaan vuonna 2015 järjestettävässä ylimääräisessä hallitusten välisessä neuvottelukokouksessa.

Suomen ja koko EU:n näkemyksen mukaan HFC-yhdisteiden tuotannon ja kulutuksen rajoittaminen olisi järkevintä toteuttaa Montrealin pöytäkirjalla, sillä HFC-yhdisteet ovat alun perin tulleet markkinoille korvaamaan otsonikerrosta heikentäviä aineita. Ne eivät ole haitallisia otsonikerrokselle, mutta ne ovat voimakkaasti ilmastoa lämmittäviä kaasuja.  HFC-kysymyksen ratkaisemissa liikutaan siten Montrealin pöytäkirjan ja YK:n ilmastosopimuksen rajapinnassa, mikä asettaa sopimukseen pääsemiselle erityisen haasteen. Ehdotus HFC-kaasujen liittämisestä Montrealin pöytäkirjaan on saanut laajaa kannatusta, ja jo 112 maata allekirjoittanut poliittisen sitoumuksen pöytäkirjan laajentamisen puolesta. Yritykset virallisten neuvottelujen käynnistämisestä ovat kuitenkin toistaiseksi kaatuneet tiettyjen kehitysmaiden johtamaan vastustajien rintamaan.   

EU haluaa omalla esimerkillään edistää HFC-yhdisteiden käytön rajoittamista. EU:n uusi F-kaasuasetus vähentää EU:n omia HFC-päästöjä kahdella kolmasosalla nykytasosta vuoteen 2030 mennessä. EU pohtii myös oman pöytäkirjan muutosehdotuksen tekemistä 2015 ja esitteli siihen liittyviä ideoitaan Pariisissa.  

Lisätietoa:

Neuvotteleva virkamies Tuulia Toikka, ympäristöministeriö, puh. 0295 250 297, [email protected]

Neuvotteleva virkamies Eeva Nurmi, ympäristöministeriö, puh. 0295 250 209, [email protected]

Ylitarkastaja Nufar Finel, Suomen ympäristökeskus, puh. 0295 251 113, [email protected]