Hyppää sisältöön
Media

Monimuotoinen luonto tapetilla Montrealissa – Etelä-Korean osapuolikokoukseen valmistaudutaan hyvää tahtia

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 15.10.2013 9.43
Uutinen

Biologista monimuotoisuutta koskevan yleissopimuksen (Convention on Biological Diversity, CBD) tieteellis-tekninen kokous (SBSTTA-17) on parhaillaan käynnissä Kanadan Montrealissa.

Syksyn väriloistoa Montrealissa lokakuussa 2013 © Marina von Weissenberg

Montrealin kokous on osa valmistautumista seuraavaan osapuolikokoukseen (COP-12), joka järjestetään Etelä-Koreassa lokakuussa 2014. Yleissopimuksen tavoitteena on pysäyttää luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen.

Nyt käynnissä olevan kokouksen tavoitteena on arvioida luonnon monimuotoisuuden keskeisimmät uhat, tarkentaa monimuotoisuuden mitattavuutta sekä edistää vuonna 2010 Nagoyan osapuolikokouksessa hyväksytyn strategisen suunnitelman ja niin sanottujen Aichi-tavoitteiden toteutumista.

Kokouksessa myös esitetään uutta tietoa ja käytännön esimerkkejä luonnon monimuotoisuuden suojelun ja kestävän käytön valtavirtaistamisesta yhteiskunnan eri sektoreille. Keskeisenä seikkana tässä pidetään luonnon monimuotoisuuteen liittyvän tiedon lisäämistä sekä tieteen ja päätöksentekijöiden yhteistyön edistämistä, esimerkiksi kansainvälisen IPBES-paneelin (Intergovernmental Platform on Biodiversty & Ecosystem Services) kautta.

Montrealissa keskustellaan myös siitä, millaisia vaikutuksia kasvinsuojeluaineilla on pölyttäjähyönteisiin, ja mikä on tämän merkitys luonnon monimuotoisuudelle. Aiheesta kaivataan lisää luotettavaa tieteellistä tietoa.

Monin tavoin luonnon puolesta – ihmisen hyväksi

Suomi on aktiivisesti mukana Montrealin kokouksessa. Suomi muun muassa esittelee kansallisen monimuotoisuustrategian ja -toimintaohjelman tekoprosessia ja siinä valittuja keskeisiä luonnon monimuotoisuuden indikaattoreita sekä osallistuu arktisen alueen herkkiä merialueita koskevaan tapahtumaan.

Lisäksi alkuvuodesta 2014 Suomi isännöi CBD:n sihteeristön ja Arktisen neuvoston kanssa Helsingissä työpajaa, jossa tarkastellaan luonnon monimuotoisuutta herkkien merialueiden näkökulmasta.

Suomen työ monimuotoisen luonnon puolesta on ottanut isoja askeleita eteenpäin muun muassa oman päivitetyn luonnon monimuotoisuuden strategian ja toimintaohjelman myötä. Strategia ”Luonnon puolesta – ihmisen hyväksi” hyväksyttiin valtioneuvoston periaatepäätöksenä joulukuussa 2012. Sen päätavoite on pysäyttää luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen Suomessa vuoteen 2020 mennessä.

Lisäksi Suomi on laatinut kansallisen vieraslajistrategian, jonka kantavana ajatuksena on ehkäis­tä haitallisten vieraslajien aiheuttamia haittoja ja riskejä Suomen luonnolle, luonnonvarojen kestä­välle hyödyntämiselle, elinkeinoille sekä yhteis­kunnan ja ihmisten hyvinvoinnille.

Blogissa tunnelmapaloja kokouksesta

Suomen edustajat Montrealissa välittävät kokouksen kuulumisia kuvien ja lyhyiden tekstien muodossa valokuvablogissa. Blogi kertoo työstä, jota virkamiehet tekevät luonnon monimuotoisuuden eteen. Kysymykset ja kommentit ovat tervetulleita blogiin.

Montrealin kokouksen Suomen valtuuskuntaan kuuluu virkamiehiä ympäristöministeriöstä, maa- ja metsätalousministeriöstä sekä Suomen ympäristökeskuksesta. Valtuuskuntaa johtaa Marina von Weissenberg ympäristöministeriöstä.

Lisätietoja:

Neuvotteleva virkamies Marina von Weissenberg, ympäristöministeriö
etunimi.sukunimi(a)ymparisto.fi