Hyppää sisältöön
Media

Mikä puheenjohtajuudessa motivoi, Arktisen neuvoston musta hiili -työryhmän vetäjä Mikael Hildén?

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 3.10.2017 14.28
Uutinen
 
 
Arktisen neuvoston Musta hiili ja metaani -asiantuntijaryhmän puheenjohtaja Mikael Hildén.

Arktisen neuvoston Musta hiili ja metaani -asiantuntijatyöryhmän neljäs kokous pidetään 3.-4.10.2017 Helsingissä. Mitä ryhmän puheenjohtaja, SYKEn Mikael Hildén ajattelee työstään?

Mikä on taustasi ja kuinka sinusta tuli Musta hiili ja metaani -asiantuntijatyöryhmän puheenjohtaja?

Alun perin taustani on kalatalouden tutkimuksen parissa, tai yleisemmin luonnonvarojen kestävän käytön parissa, mutta viimeisen 25 vuoden aikana olen tehnyt töitä ympäristöpolitiikan tutkimuksen ja arvioinnin kanssa.

Olen työskennellyt Suomen ympäristökeskuksen ilmastonmuutoksen strategisen ohjelman johtajana vuodesta 2010. Työni ytimessä ovat ilmastonmuutokseen ja resurssitehokkuuteen liittyvät politiikat ja se, miten ne tuottavat uusia ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja sopeutumiseen kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Johdan myös osa-aikaisesti strategisen tutkimuksen neuvostoa Suomen Akatemiassa. Työni kautta olen ollut tekemisissä myös mustaan hiileen, metaaniin ja muihin kasvihuonekaasupäästöihin liittyvien teemojen kanssa. Suomen Arktisen neuvoston pj-kautta suunnitelleet ehkä ajattelivat, että olen tähän hommaan sopiva generalisti, jolla on kokemusta monista erilaisista ympyröistä. Jonkin aikaa harkitsin, koska olin jo ehtinyt sitoutua niin moneen paikkaan, mutta lopulta lähdin puheenjohtajaksi tähän hyvin kiinnostavaan työryhmään.

Oletko viettänyt paljon aikaa arktisella alueella? Jos kyllä, mikä kokemus on jäänyt mieleen?

En ole erityisen arktinen ihminen, ellei sitten koko Suomea pidetä arktisena. Olen toki käynyt ”oikealla” arktisella alueella monta kertaa, sekä Suomessa ja muissa arktisissa maissa. Avoimet maisemat ja mittakaavan valtavuus ovat varmaankin sellaisia tekijöitä, jotka tekevät vaikutuksen jokaiseen vierailijaan.

Mikä tämän asiantuntijaryhmän työssä erityisesti inspiroi tai kiehtoo sinua?

Työssä inspiroivat sekä älylliset haasteet että se, että etsimme ratkaisuja yhteen ihmiskunnan merkittävimmistä haasteista. Älyllinen haaste tulee niistä mahdollisuuksista koota ja tutkia tietoa aiheesta, joka nyt vasta on nousemassa ja jota on tähän mennessä osin laiminlyöty ilmastonmuutoskeskustelussa. Mutta lisäksi on hyvin stimuloivaa ja motivoivaa, että meillä on mahdollisuus kasvattaa tietopohjaa, joka voi auttaa maita ilmastonmuutoksen hillitsemisessä ja ehkäistä terveyteen kohdistuvia vaikutuksia. Käsittelemme ratkaisuja, joiden vaikutukset voivat tuoda tuloksia nopeastikin (verrattuna moniin muihin tapoihin hillitä ilmastonmuutosta). Mustaa hiiltä aiheuttavien päästöjen vähentämiseksi tehtävä työ tuottaa win-win-tilanteita. Asiantuntijaryhmä voi vaikuttaa ratkaisujen skaalautumiseen ja vertaisoppimiseen maiden välillä. Minusta tämä on todella jännittävää.

Kun harkitsit puheenjohtajaksi lähtemistä, mikä käänsi valinnan myöntymiseksi? Mikä teki puheenjohtajuudesta houkuttelevaa?

Mahdollisuus olla mukana tuottamassa todellisia ratkaisuja polttavaan ongelmaan ja samalla oppia monimutkaisista kysymyksistä alan huippuasiantuntijoilta tekee puheenjohtajan roolista todella palkitsevan. Jo asiantuntijaryhmän ensimmäinen raportti osoittaa, että ryhmässä on hyvin vahva asiantuntemus ja pohja, josta rakentaa lisätoimia.