Hyppää sisältöön
Media

En ny hotbedömning av naturtyper görs

miljöministeriet
Utgivningsdatum 7.4.2016 6.36
Pressmeddelande

© Anne Raunio, SYKE

Det görs en ny bedömning av hotade naturtyper i Finland, liksom även av orsakerna och hotfaktorerna. Hotbedömningen av naturtyper är en viktig mätare i uppföljningen av den biologiska mångfaldens status. När resultaten är klara utreder miljöministeriet i samarbete med andra aktörer hur de hotade naturtypernas tillstånd kan förbättras. Hotbedömningen ska bli klar före utgången av 2018.

Hotet mot naturtyperna bedöms i åtta expertgrupper som tillämpar de nya kriterier som Internationella naturvårdsunionen (IUCN) tagit fram. Hotgraden bestäms utfrån förändringar i naturtypens antal och art eller utifrån hur sällsynt naturtypen är. I detta arbete används inventerings-, kart- och miljöstatusmaterial av olika ålder samt expertbedömningar som grundar sig på dessa.

Man kommer att undersöka de förändringar som skett från 1960-talet fram till i dag, och i den mån det är möjligt även i ett längre tidsperspektiv på 250 år. Utöver de förändringar som skett i det förflutna ska man i bedömningen dessutom förutse utvecklingen för naturtyperna i framtiden, för en tidsperiod på högst 50 år. I samband med resultaten utreds orsakerna till att olika hotade naturtyper har uppvisat en tillbakagång, liksom även framtida hotfaktorer.

I bedömningen används följande klassificeringar: kunskapsbrist, livskraftig, nära hotad, sårbar, starkt hotad, akut hotad och nationellt utdöd.

Finlands naturtyper har delats in i åtta huvudgrupper: Östersjön, kusten, inlandsvatten, myrmarker, skogar, berg, vårdbiotoper och fjäll. Antalet naturtyper som kommer att bedömas är inte exakt det samma som i den tidigare bedömningen. Det har till exempel urskiljts flera undervattensnaturtyper i Östersjön, eftersom kunskapen om dem har ökat. De skogsnaturtyper som ingår i bedömningen har däremot minskat i antal, eftersom en del av dem har slagits samman. Antalet naturtyper som ska bedömas uppgår till sammanlagt ca 430.

I bedömningen deltar omkring 110 experter på ekologi, hydrologi, skogsvetenskap, geologi, limnologi, geografi och andra vetenskapsområden, och dessa experter representerar forskningsinstitut, universitet och förvaltningen. Projektet leds av Finlands miljöcentral.

Den föregående bedömningen gjordes 2008. Av de 368 naturtyper som då undersöktes bedömdes 188 vara hotade i olika grad. Andelen hotade naturtyper är störst i fråga om vårdbiotoper, skogar och myrmarker.

Finland har förbundit sig att stoppa utarmningen av den biologiska mångfalden senast 2020. Information om naturtyperna behövs även när Finland rapporterar om måluppfyllelsen nationellt, inom EU och internationellt.

Mer information:

Aulikki Alanen, miljöråd, miljöministeriet,tfn 040 684 7146, [email protected]

Anne Raunio, gruppchef, Finlands miljöcentral, tfn 0295 251 547, [email protected]

Tytti Kontula, specialforskare, Finlands miljöcentral, tfn 0295 251 294, [email protected]