Hyppää sisältöön
Media

Kasvatus- ja opetussektori yhteiskuntasitoumuksen mallioppilaana

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 3.10.2014 13.47
Uutinen


Valtakunnalliset ympäristökasvatuspäivät järjestettiin Virroilla 2.-3.10.2014, mukana muun muassa tiimityötä vaativaa ohjelmaa. Kuva Kati Vähä-Jaakkola, Sykse ry.

Ympäristöministeriön koordinoimaan kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumukseen on annettu jo 75 toimenpidesitoumusta eri puolilta Suomea. Kärkipaikkaa sitoumusten määrässä pitää opetus- ja kasvatussektori, jonka piirissä on tehty 25 sitoumusta.

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ, OKKA-säätiö sekä muut opetus- ja kasvatusalan järjestöt haastoivat viime keväänä kaikki Suomen päiväkodit, koulut ja oppilaitokset antamaan omia toimenpidesitoumuksiaan.  Sitoumukset ovat liittyneet muun muassa kestävän kehityksen sertifikaatin hakemiseen sekä ympäristövastuullisten toimintatapojen ja monikulttuurisuuden edistämiseen.  Mukaan on saatu koulujen ja oppilaitosten lisäksi myös kaupunkien ja kuntien sivistystoimia. Ensimmäisenä korkeakouluna sitoumuksen on tehnyt ruotsinkielinen kauppakorkeakoulu Hanken eli Svenska handelshögskolan.

”Opetus- ja kasvatusalalla on valtava potentiaali toimenpidesitoumusten tekemiseen, sillä päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa tehdään tällä hetkellä hartiavoimin töitä kestävän tulevaisuuden eteen. Sitä osoittaa muun muassa se, että saimme 57 hakemusta osana haastekampanjaa järjestämäämme Kestävän kehityksen teko -kilpailuun”, kertoo suunnittelupäällikkö Erkka Laininen OKKA-säätiöstä.

Toimenpidesitoumuksia valmistellaan parhaillaan myös opetus- ja kulttuuriministeriössä sekä Opetushallituksessa. Opetus- ja kulttuuriministeriössä yhteiskuntasitoumuksen tavoitteet ja periaatteet sisällytetään kokonaisvaltaisesti hallinnonalan ohjauskäytäntöihin. Lisäksi eri tahoja kannustetaan mahdollisimman omatoimiseen aktiivisuuteen. Opetushallituksessa mahdollinen vaikuttamisen keino ovat muun muassa opetussuunnitelmien ja tutkintojen perusteiden laatimista koskevat kirjaukset. 

Ministeriöiden yhteistyöstä vauhtia luonto- ja ympäristökoulujen verkostolle

Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto on lähtenyt edistämään voimakkaasti kestävän kehityksen toimenpidesitoumusten syntymistä. Liitto on kannustanut kaikkia Suomen kuntia edistämään yhteiskuntasitoumusta ja kestävän kehityksen toteutumista uudistettavissa opetussuunnitelmissa ja tehnyt yksinkertaiset ohjeet siitä, miten koulut ja päiväkodit voivat tulla mukaan sitoumukseen.

Liitto on asettanut tavoitteekseen, että kehittämiskeskuksiksi sertifioiduista luonto- ja ympäristökouluista 80 % kannustaa puolestaan oman alueensa kouluja ja varhaiskasvatuksen toimijoita solmimaan sitoumuksia vuoteen 2015 mennessä.

”Luonto- ja ympäristökoulujen LYKE-verkosto on unelmieni täyttymys. Verkosto tuo yhteen koko valtakunnan tasalla merkittävän joukon toimijoita ja tukee niiden arjen työtä. Verkosto on saatu aikaan ympäristö- ja opetusministeriöiden välisellä yhteistyöllä”, kertoo ympäristökasvatuksen valtakunnallisesta koordinoinnista ja kehittämisestä vastaava Anna-Liisa Kiiskinen Keski-Suomen ELY-keskuksesta.

Parhaillaan Virroilla vietettävien valtakunnallisten ympäristökasvatuspäivien teema on tänä vuonna ympäristökasvatuksen monet menetelmät.  Työpajoissa eri puolilta Suomea saapuneet lähes 150 ympäristökasvattajaa pääsivät kokeilemaan tuoreimpia ideoita ja menetelmiä. Päivien avauksessa sekä niiden yhteydessä järjestetyssä Yhteistyöllä eteenpäin -seminaarissa puhuttiin erityisesti meneillään olevasta opetussuunnitelmien uudistuksesta sekä kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksesta.

Ympäristökasvatuspäivät ovat tärkeä uusien ideoiden ja kohtaamisten paikka muun muassa opettajille, varhaiskasvattajille, järjestöissä ja hallinnossa toimiville ympäristökasvattajille sekä tutkijoille. Tapahtuman järjestää Suomen Ympäristökasvatuksen Seura Sykse ry.

  • Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen verkkosivut ja ohjeet oman sitoumuksen jättämiseen, ym.fi/sitoumus2050

Lisätietoja:

Marja Innanen, Suomen kestävän kehityksen toimikunnan apulaispääsihteeri, [email protected], p. +358 40 777 5582