Hyppää sisältöön
Media

Ekokoti-hankkeen tuloksia: kotitalouksien päästövähennyksiin tarvitaan neuvontaa, pelkkä mittaaminen ei riitä

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 21.11.2014 10.54
Uutinen

Kulutuksen mittaaminen auttaa tunnistamaan kotitalouden tärkeimmät kasvihuonekaasupäästöjen syyt, mutta ei yksin riitä muuttamaan kotitalouksien valintoja ympäristöystävällisemmiksi. Kotitaloudet tarvitsevat myös neuvontaa mittaustulosten merkityksen ymmärtämiseksi.

Kotitalouden hiilijalanjäljen kannalta vaikuttavin päätös tehdään asuntoa hankittaessa. Hiilijalanjälkeä voidaan pienentää merkittävästi myös remonttien yhteydessä, talotekniikan säädöillä sekä arjen käytännöillä ja valinnoilla.

Tulokset käyvät ilmi ympäristöministeriön rahoittamasta Ekokoti-hankkeesta.  Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskuksen Valonian toteuttamassa osahankkeessa 18 perhettä sai käyttöönsä mittarijärjestelmän, jolla he pystyivät seuraamaan sähkön- ja vedenkulutustaan sekä autolla ajettuja kilometrejä ja jätemääriä. Kaikkia mitattavia asioita pystyi seuraamaan yhden tietokoneohjelman kautta. Lisäksi perheet saivat käyttöönsä neuvojat, jotka auttoivat heitä vähähiilisempien ratkaisujen löytämisessä.

Ekokoti-hankkeessa etsittiin ja kokeiltiin ratkaisuja asumisen energiatehokkuuden parantamiseksi sekä arjen kulutustottumusten muuttamiseksi ilmastoystävällisemmäksi.  Osahankkeita oli kaikkiaan viisi.

Kaksivuotisen hankkeen aikana mm. kehitettiin koulutusohjelma ja energiakartoitus -liiketoimintamalli korjausrakentamisen ammattilaisten kanssa. Koulutuksen käyneet asiantuntijat tarjosivat omakotitaloasujille palvelua, jossa kartoitettiin kolme vaihtoehtoa energiatehokkuuden ja asumismukavuuden parantamiseksi. Asiakas sai laskelmat sekä arvioiduista remonttikustannuksista että energian säästöstä.

Hanketta koordinoi Suomen ympäristökeskus. Muita toteuttajia olivat Valonian lisäksi Ekokumppanit, Ekoleima ja SYKLI. Hanketta rahoitti ympäristöministeriö ja se kuului Kestävän kulutuksen ja tuotannon ohjelman (KULTU) kokeiluprojekteihin.

Lue lisää: