Hyppää sisältöön
Media

Cancunista kuuluu: Korvatunturi saamelaisten alueella ja luonnonsuojeluyhteistyö Suomen Venäjän rajalla kiinnostivat kansainvälistä yleisöä

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 14.12.2016 18.45
Uutinen
 
 

Suomen, Perun ja Kolumbian yhdessä järjestämä oheistapahtuma biodiversiteettisopimuksen osapuolikokouksessa Cancunissa käsitteli luonnonsuojeluyhteistyötä pohjoisen ja etelän välillä. Tapahtumassa esitettiin työssä löytyneitä hyviä käytäntöjä ja kokemuksia.

Henna Haapala ympäristöministeriöstä kertoi Suomen, Venäjän ja Norjan ja Ruotsin tekemästä aktiivisesta, rajat ylittävästä luonnonsuojelutyöstä Euroopan arktisella alueella. Suomen tuleva Arktisen neuvoston puheenjohtajuus kiinnosti yleisöä, ja se toivotettiin tervetulleeksi myös luonnonsuojelun ja merten suojelun näkökulmasta.

Barentsin alueen luonnonsuojelualueverkosto -projekti sekä Fennoskandian vihreä vyöhyke -hankkeet ovat kytkeytyneet toisiinsa. Tavoitteena on kattava suojelualueverkosto, jonka ensimmäinen vaihe on saatu valmiiksi. Rajat ylittävällä vihreällä vyöhykkeellä Suomi, Venäjä ja Norja tekevät suojeluyhteistyötä. Myös ilmastonmuutos korostaa tarvetta ekologisille käytäville maiden rajojen yli. Kasvava kiinnostus luontomatkailuun tuo myös aluetaloudellisia hyötyjä.

Inka Saara Arttijeff, Saamelaiskäräjien puheenjohtajan neuvonantaja, esitti kuinka biodiversiteettisopimuksen Akwé Kon -ohjeita alkuperäiskansojen osallistamisesta suojelualuetyössä on sovellettu Suomen saamelaisalueilla. Hän korosti erityisesti, että ohjeita soveltaessa alkuperäiskansat tulevat kuulluksi prosessissa alusta loppuun ja että he arvioivat itse maankäytön vaikutukset alueeseen ja kulttuuriinsa.

Perulainen Antonio Bóveda Conseravation Internationalista kertoi Andien alueella Perussa ja Kolumbiassa toteutetusta BioCuencas hankkeesta, joka on Suomen tukema hanke. Andien jokien valuma-alueiden suojelua ja kestävää käyttöä on tehostettu Suomen kehitysyhteistyövaroilla. Työssä ovat Andien alkuperäisillä asukkailla ollut tärkeä rooli. Sekä Perussa että Kolumbiassa kehitettiin ja koulutettiin paikallisia tieto- ja seurantamenetelmien käytössä laajoilla alueilla.

Olli Turunen Suomen luonnonsuojeluliitosta kertoi Madagaskarin metsien kartoitushankkeesta, jota Luonnonsuojeluliitto on tehnyt yhteistyössä sekä madagaskarilaisten järjestöjen ja viranomaisten että venäläisen Transparent World -järjestön kanssa. Turunen totesi, että hanke on edelläkävijä metsien laadullisen heikentymisen todentamisessa satelliittikuvista tuotetuilla kartoilla. Hankkeen avulla kehitettiin myös tieteelliseen työhön soveltuvaa malagassin-kielistä termistöä, minkä ansiosta metsäkartat ovat avuksi myös paikallisyhteisöille metsien tilan seurannassa. Työ on tehty Suomen kehitysyhteistyövaroilla.

Lopuksi Suomen biodiversiteettisopimuksen vastuuvirkamies Marina von Weissenberg ympäristöministeriöstä korosti rajat ylittävän työn merkitystä luonnon monimuotoisuuden suojelun ja kestävän käytön kannalta, iloitsi onnistumisista ja eri maiden yhteistyöstä saaduista hyödyistä sekä toivotti osallistujille hyvää COP-13 -kokouksen jatkoa ja joulua.

Teksti: Matti Nummelin (UM), Henna Haapala (YM), Olli Turunen (SLL), Inka Saara Arttijeff (Saamelaiskäräjät), Marina von Weissenberg (YM)

Olli Turunen Suomen luonnonsuojeluliitosta kertoo Madagaskarin metsien kartoituksesta oheistapahtumassa Cancunissa © Matti Nummelin

Seuraa Cancunin kokouksen kulkua Twitterissä tunnisteilla #COP13 ja #luontoCOP13