Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Manninen: Kohtuuhintainen tontti- ja asuntotarjonta polttavin haaste

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 1.11.2006 14.26
Tiedote -

Asuntopoliittista ohjelmaa tarvitaan myös seuraavalla vaalikaudella

- Tälle hallituskaudelle laadittu asuntopoliittinen ohjelma on kyetty toteuttamaan varsin hyvin, mutta kaikkia asumisen ongelmia ei silti ole ratkaistu. Ongelmista polttavin on pula kohtuuhintaisista tonteista ja asuntorakentamiseen kelpaavasta maasta. Tähän liittyen myös vuokra-asuntotuotanto takkuilee. Kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja kuitenkin tarvittaisiin kipeästi lisää erityisesti kasvukeskuksissa, jotta muun muassa työvoiman liikkuvuuden haasteisiin kyetään vastaamaan. Valtion maita on saatava asuntorakentamiseen ja kaavoitusprosesseja nopeutettava. Myös valtion tukeman tuotannon ehtoja on uudelleenarvioitava, jotta vuokra-asuntotarjonnasta kyetään huolehtimaan, sanoi asuntoministeri Hannes Manninen toimittajatapaamisessa tänään.

Kokemukset Vanhasen hallituksen tammikuussa 2004 hyväksymästä hallituskauden mittaisesta asuntopoliittisesta ohjelmasta ovat Mannisen mukaan kaiken kaikkiaan niin myönteisiä, että ohjelma kannattaa valmistella myös seuraavalla vaalikaudella.

- Ohjelma sisälsi 26 konkreettista toimenpidettä. Ne on kaikki toteutettu. Hallitus on saavuttanut asuntopolitiikassa tuloksia ilman suurta draamaa. Aravakorkoja on laskettu tuntuvasti ja korkotukiehtoja parannettu. Tulorajoja on korotettu kahteen kertaan ja osin poistettukin vanhasta asuntokannasta. Erityisryhmille on otettu käyttöön uusi investointiavustus. Kunnallistekniikan rakentamista on tuettu suurissa kasvukeskuksissa 50 miljoonalla eurolla. Sillä saadaan vauhditettua kymmenien tuhansien uusien asuntojen rakentamista. Pientalojen lämmitystapamuutoksia ekologisempaan suuntaan avustetaan tänä ja kahtena seuraavana vuonna merkittävästi, Manninen luetteli.

- Tulevaisuudessa tarve asuntokannan kunnosta huolehtimiseen korostuu entisestään. Asuntovarallisuutta kannattaa vaalia. Hallituksen on määrä antaa vielä tällä viikolla lakiesitys, jolla valtion tukeman perusparannuslainoituksen houkuttelevuutta parannetaan. Lainoihin liittyviä rajoituksia kevennetään tukea paremmin vastaaviksi. Siten voidaan kannustaa korjauksiin niin, että hankkeet kulkevat Valtion asuntorahaston laatu- ja hintakontrollin läpi. Samalla korkotuen avulla voidaan hillitä vuokrien nousupaineita, Manninen sanoi.

Myös asumistuki kaipaa Mannisen mielestä remonttia ja tulee ottaa seuraavan hallituksen työlistalle tällä vaalikaudella tehtävän valmistelutyön pohjalta. Tulorajojen korottaminen ja tuensaajien määrän kasvattaminen on tietysti mahdollista sekin, jos rahaa jostakin löytyy. Mutta lähes olemassa olevien varojen puitteissakin asumistukea on mahdollista uudistaa rakenteellisesti niin, että tuki riippuisi vähemmän asunnon ominaisuuksista ja määräytyisi selkeämmin tuensaajan taloustilanteen, asunnon sijainnin ja perhekoon perusteella. - Tällainen uudistus lisäisi asukkaiden valinnanvapautta ja asuntokannan tarkoituksenmukaista käyttöä. On kuitenkin koko ajan muistettava, että asumistuensaajat ovat erittäin pienituloisia ihmisiä. Mahdolliset muutokset onkin toteutettava harkitusti niin, että asumistuensaajien toimeentulo kaikissa tilanteissa turvataan, Manninen sanoi.

Lisätietoja: Erityisavustaja Timo Reina, puh. 0500-805 158