Hyppää sisältöön
Media

MiljöministerEnestam: "ASEM klimatdeklaration kan innebära en förändring'

ympäristöministeriö
Utgivningsdatum 7.9.2006 8.01
Pressmeddelande -

“Jag hoppas att ASEM-mötet kommer att godkänna en deklaration om klimatfrågor. Det vore verkligt goda nyheter om deklarationen skulle stöda den konstruktiva dialog som inleddes vid Montreals klimatkonferens ifjol”, sade miljöminister Jan-Erik Enestam då han öppnade det Europeisk-Asiatiska seminariet i Helsingfors som behandlar klimatförändringens utmaningar. Asiens och Europas statschefer samlas till ASEM-toppmötet den 10-11.9 i Helsingfors.

Enligt Enestam kan de i ASEM-samarbetet deltagande Europeiska och Asiatiska staternas stöd ha en avgörande inverkan på kampen mot klimatförändringen: ”Dessa länders andel av de globala investeringarna i energisektorn är över en tredjedel. De uppskattas investera sammanlagt 6300 miljarder dollar under de kommande 25 åren. Föreställ er vilken enorm betydelse för klimatet det skulle ha om dessa pengar skulle investeras klokt.”

Enestam betonar att det vid ASEM-toppmötet fattas beslut på mycket hög nivå. ”De beslut som fattas här kan ha en djupgående och långsiktig inverkan på otaliga framtida klimatåtgärder. Tänk bara på de nya möjligheter som mötet kunde öppna för energieffektiv teknologi, för att ta ett exempel. Eller föreställ er vilken kick mötet kunde ge de marknadsbaserade mekanismerna.”

Dessa frågor skall diskuteras även vid klimatkonferensen i Nairobi* i november. Nairobi-agendan inkluderar flera teman som är centrala för många av ASEM:s medlemmar, såsom anpassningen till klimatförändringen och teknologiöverföring.

Tilläggsuppgifter:

Christian Sjöstrand, miljöministerns specialmedarbetare +358 50 5997 876

* 12 partsmötet i klimatkonventionen och andra partsmötet i Kyotoprotokollet den 6.-17.11.2006 i Nairobi, Kenya