Hyppää sisältöön
Media

Valtioneuvosto hyväksyi nitraattiasetuksen korvaavan uuden asetuksen

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 18.12.2014 14.44
Tiedote -

Valtioneuvosto on tänään hyväksynyt nitraattiasetuksen korvaavan valtioneuvoston asetuksen eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta. Asetuksella täytäntöön pannaan EU:n nitraattidirektiivi.

Nitraattiasetuksen uudistamisen taustalla on tarve selkiyttää nykyistä vuodelta 2000 olevaa asetusta. Lisäksi EU:n komissio on edellyttänyt nitraattidirektiivin mukaisen toimenpideohjelman tarkistamista ja huomion kiinnittämistä vaikuttavampiin ravinteiden huuhtoutumista ehkäiseviin toimenpiteisiin.

Uudella asetuksella pyritään aiempaa tehokkaammin vähentämään lannoitteiden käytöstä ja varastoinnista aiheutuvia ravinnepäästöjä vesiin ja maaperään. Ravinteiden käyttöä ohjataan aiempaa tehokkaammin kasvien kasvukaudelle ja lannoitteiden varastointia asianmukaisiin varastoihin. Asetuksesta aiheutuu toiminnanharjoittajille jossain määrin kustannuksia, joita kuitenkin voidaan kompensoida maaseudun kehittämisohjelman toimenpiteillä.

Lannan käyttöön ja varastointiin muutoksia

Asetuksessa säädetään lannan ja lannoitteiden varastointia ja käyttöä koskevista uusista säännöistä. Uusien lantaloiden kokovaatimukset nousevat, koska lannan, pesuvesien ja sadevesien määrät ovat lisääntyneet kotieläintiloilla. Uusien lantaloiden kattaminen joko kiinteällä tai kelluvalla katteella tulee pakolliseksi. Kattamisella vähennetään ammoniakkipäästöjä ja hajuhaittoja ja kiinteä kate estää myös sadevesien pääsyn lantalaan. Maa- ja metsätalousministeriön johdolla valmistellussa maaseudun kehittämisohjelmassa esitetään investointitukia lantaloiden rakentamiseen ja kattamiseen, etäsäiliöiden rakentamiseen sekä lannan käsittelyjärjestelmien hankintaan.

Lannoitteiden levittämistä ja lannoitemääriä koskeviin säännöksiin tulee muutoksia. Lannan ja orgaanisten lannoitevalmisteiden levitysaikaa syksyllä lyhennetään kahdella viikolla nykyisestä siten, että niitä saa levittää 1.4. 31.10.  Vastaavasti ympäristönsuojelulakiin on valmisteilla säännös, joka mahdollistaa tarvittaessa poikkeamisen asetuksen aikarajoista poikkeuksellisista luonnonolosuhteista johtuvista syistä. Typpilannoitteiden sallittuihin kasvilajikohtaisiin enimmäismääriin on myös tehty tarkistuksia. Kaltevilla pelloilla tapahtuvan lannoituksen edellytyksiä on muutettu siten, että lannan ja orgaanisten lannoitevalmisteiden levitys on nykyisen lannan pintalevityskiellon sijaan kokonaan kielletty sellaisilla peltolohkon osilla, joiden kaltevuus on 15 % tai sen yli.

Uusi asetus ei koske fosforin käytön enimmäismääriä, joista säädetään kevään 2015 aikana uudistettavassa maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa lannoitevalmisteista.

Ravinteet tehokkaammin ja hallitummin kiertoon

Lannan ja orgaanisten lannoitevalmisteiden ulkona tapahtuvaa aumavarastointia koskevia sääntöjä muutetaan ravinteiden kierrättämisen edistämiseksi. Orgaanisia lannoitevalmisteita ja kuivalantaa, joiden kuiva-ainepitoisuus on vähintään 30 tilavuusprosenttia, voidaan niitä vastaanottavilla tiloilla varastoida aumassa pellolla asetuksessa säädettyjen edellytysten täyttyessä. Tilalla, jolla lantaa kertyy eläintenpidosta, aumaaminen voidaan jatkossakin sallia työteknisistä ja hygieenisistä syistä. Varastointiaikaa pellolla kuitenkin rajoitetaan ja talven yli tapahtuva aumaaminen kielletään. Asetuksessa säädetään myös lannan ja orgaanisten lannoitevalmisteiden varastointiin ja kompostointiin liittyvien rakenteiden vaatimuksista ja niiden sijoittamisen yleisistä edellytyksistä ja suojaetäisyyksistä vesistöihin ja talouskaivoihin.

Lisätietoja:

Ympäristöministerin erityisavustaja Aino Salo, [email protected], p. 050 3069 599

Erityisasiantuntija Leena-Marja Kauranne,  [email protected], p. 050 368 1771

Ylitarkastaja Markus Tarasti, [email protected], p. 0400 143 927