Hyppää sisältöön
Media

Nya krav på rening av glesbygdens avloppsvatten träder i kraft nästa vecka

ympäristöministeriö
Utgivningsdatum 10.3.2011 11.15
Pressmeddelande -

Statsrådet godkände i dag den nya avloppsvattenförordningen. Den fastställer nya minimikrav för reningen av hushållsavloppsvattnet i glesbygden. Förordningens övergångsperiod upphör 2016.

De nya minimikraven motsvarar den tidigare förordningens lindrigare kravnivå. Kraven på reningsnivå har fastställts för organisk materia, fosfor och kväve. På områden som är känsliga för förorening, såsom stränder, kan kommunen i sina miljöskyddsföreskrifter ställa krav på en högre reningsnivå än i minimikraven.

Kraven i förordningen omfattar genast nya byggnader, medan de fastigheter som byggts före år 2004 ska uppfylla reningskraven i förordningen senast i mars 2016.

Den nya förordningen träder i kraft den 15 mars 2011. Den upphäver statsrådets tidigare förordning om behandling av hushållsavloppsvatten i områden utanför vattenverkens avloppsnät.

Lag som gäller behandling av avloppsvatten ändrades i går

Avloppsvattenförordningen som godkändes i dag kompletterar revideringen av lagstiftningen om behandling av hushållsavloppsvatten i glesbygderna. Ändringen av miljöskyddslagen som gäller rening av avloppsvatten trädde i kraft i går den 9 mars.

Genom författningsändringarna ska de investeringar som behövs för att effektivera behandlingen av avloppsvatten bli skäligare. Dessutom säkerställs det att äldre och personer i en svår livssituation har en möjlighet att beviljas undantag från kraven. I författningarna har också en tillräcklig nivå på miljöskyddet bibehållits, och den uppfyller till exempel Östersjökommissionen HELCOM:s rekommendationer.

Ur fastighetsägarens synpunkt är det viktigt att förebygga förorening av närmiljön, såsom grund- och brunnsvatten, och andra hygieniska olägenheter i boendemiljön. För att kunna välja ett lämpligt system för behandling av avloppsvatten förutsätts alltid en bedömning vid den enskilda fastigheten. De åtgärder som behövs kräver inte nödvändigtvis några omfattande investeringar. Bestämmelserna medför till exempel inte några byggåtgärder för merparten av fritidsbostäderna.

Undantag från kraven

De fastighetsägare som bor permanent på fastigheten och som har fyllt 68 år före den 9 mars 2011 befrias automatiskt från kravet på reningsnivå för avloppsvatten.

Även de som är i en synnerligen svår livssituation, som t.ex. arbetslösa och personer med långvarig sjukdom kan beviljas undantag från reningskraven. Undantag beviljas av kommunen på ansökan för högst fem år i sänder.

Mer information
Tuire Taina, lagstiftningsråd, miljöministeriet, tfn 050 358 1359, [email protected]