Hyppää sisältöön
Media

Maankäyttö- ja rakennuslaki edistämään kilpailua

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 4.12.2014 16.23
Tiedote -

Hallitus on antanut tänään eduskunnalle esityksen maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) muuttamisesta siten, että lakiin sisällytetään kilpailun edistämisen näkökulma. Esityksen mukaan se tulee jatkossa huomioida alueidenkäytön suunnittelun tavoitteissa kaikilla kaavatasoilla.

Kilpailun edistäminen kirjataan nyt lakiin. Tavoitteena on lisätä kilpailua erityisesti kaupan ja asuntorakentamisen aloilla. Esitys toteuttaa osaltaan rakennepoliittista ohjelmaa sekä terveen kilpailun edistämisohjelmaa, toteaa kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen.

Kaavan laatimiseen liittyviä selvityksiä ja vaikutusten arviointeja täsmennetään. Ehdotus tähtää kuntien kaavoituksen sujuvoittamiseen ja resurssien käytön tehostamiseen.

Lakiin ehdotetaan myös lisättäväksi säännös, jonka mukaan kuntien on huolehdittava yhdyskuntien kehittämisen edellyttämästä maapolitiikasta. Säännös selventää kuntien maapolitiikan lainsäädännöllistä asemaa. Käytännössä kunnat vastaavat maapolitiikasta jo nykyisellään, vaikkei siitä ole laissa erikseen mainittu. Ehdotuksen tavoitteena on kannustaa kuntia aktiiviseen maapolitiikkaan. Kunnat voivat jatkossakin itsenäisesti valita keinot, joilla ne maapolitiikkaansa toteuttavat.

Pidän tärkeänä, että lainsäädäntö kannustaa kuntia tekemään aktiivistamaapolitiikkaa. Näin kunnat voivat varmistaa riittävän ja monipuolisen tonttitarjonnan alueellaan, mikä laskee osaltaan asumisen hintaa ja edistää myös tervettä kilpailua, sanoo kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen.

Esitykseen sisältyy myös aikaisemmin MRL:n muuttamisesta annetun lain voimaantulon muuttaminen siten, että paljon tilaa vaativa erityiskauppa tulee vähittäiskaupan suuryksikköjä koskevan sääntelyn piiriin 15.4.2017 alkaen. Alkuperäistä siirtymäaikaa jatketaan kahdella vuodella, minkä tarkoituksena on antaa maakunnan liitoille ja kunnille riittävästi aikaa laatia tarvittavat kaavat.

Lisätietoja

Hallitusneuvos Jyrki Hurmeranta, ympäristöministeriö, p. 0295 250 091, [email protected]

Erityisasiantuntija Susanna Wähä, ympäristöministeriö, p. 0295 250 325, [email protected]

Hallitussihteeri Satu Pohja, ympäristöministeriö, p. 0295 250 332, [email protected]

Ministerin erityisavustaja Tanja Sippola-Alho, ympäristöministeriö, p. 0295 250 220, [email protected]