Hyppää sisältöön
Media

Luonnonsuojelulaki kiinnosti kansalaisia, yli tuhat vastasi kyselyyn

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 10.12.2014 12.59
Tiedote -

Yli tuhat ihmistä osoitti kiinnostusta luonnonsuojelulain päivittämiseen otakantaa.fi -foorumilla 23.107.12.

Kaikki aiheet otakantaa-foorumilla herättivät aktiivista keskustelua. Selvästi suosituimmaksi aiheeksi nousi kysymys siitä, mikä luonnonsuojelulaissa on pielessä.  Keskustelua käytiin laajasti myös eläin- ja kasvilajien sekä luontotyyppien ja maisemien suojelun kehittämisestä, elinympäristöjen eli ns. vihreän infran kehittämisestä, luonnolle syntyneiden haittojen korvaamisesta sekä luonnonsuojeluun kannustamisesta. Ihmisillä oli myös mahdollisuus esittää täysin oma ehdotuksensa luonnonsuojelun edistämiseksi. Luonnonsuojelulakiin liittyvissä ehdotuksissa nousi esille erityisesti lähiluonnon suojelun tärkeys.

Olemme erittäin iloisia 1117 vastauksesta. Se osoittaa, että luonnonsuojelu kiinnostaa suomalaisia ja luonnonsuojelulain merkitys tiedostetaan. Kiitos kaikille keskusteluun osallistuneille, olette mielipiteillänne mukana lainvalmistelussa, luonnonsuojelujohtaja Ilkka Heikkinen ympäristöministeriöstä sanoo.

Taustatietonsa antoi 1105 vastaajaa. Maaseudulla asuvat olivat enemmistö, 37 prosenttia vastaajista, esikaupungin väkeä oli 23 prosenttia ja taajamien 23 prosenttia. Lakikeskustelu kiinnosti erityisesti miehiä, joita oli kolme neljäsosaa. Reilu 60 prosenttia vastaajista oli yli 40-vuotiaita. Lähes puolet kertoi tuntevansa luonnonsuojelulain vähintäänkin melko hyvin.

Ympäristöministeriöön saatiin erittäin mielenkiintoinen kooste kansalaismielipiteestä. Keskustelusta laaditaan yhteenveto ensi kevään aikana. Aineisto tullaan antamaan valmisteluelimelle, joka aikanaan saa tehtäväkseen uudistaa luonnonsuojelulakia. 

Luonnonsuojelulaki kaipaa päivittämistä, sillä se ei ole pysäyttänyt luonnon monimuotoisuuden köyhtymistä. Nykyinen luonnonsuojelulaki on lähes 20 vuotta vanha, ja siihen on tehty useita muutoksia. Lain merkittävimmät puutteet liittyvät luonnonsuojelulain vaikuttavuuden lisäksi sen toimivuuteen. Lain toimivuutta kehittämällä voidaan löytää kansalaisten, yritysten ja hallinnon kannalta yksinkertaisempia luonnonsuojelun tapoja.

Lisätietoja:

Luonnonsuojelujohtaja Ilkka Heikkinen, ympäristöministeriö, p. 0295 250 079, etunimi.sukunimi@ymparisto.

Sanni Grahn-Laasonen