Hyppää sisältöön
Media

Kymenlaakson kauppaa ja merialuetta koskeva maakuntakaava vahvistettu

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 26.11.2014 14.13
Tiedote -

Ympäristöministeriö vahvisti tänään Kymenlaakson kauppaa ja merialuetta koskevan vaihemaakuntakaavan. Kaava täydentää taajamia ja niiden ympäristöjä sekä maaseutua ja luontoa koskevia vaihekaavoja sekä aiemmin tänä vuonna vahvistettua energiamaakuntakaavaa.

Maakuntakaava mahdollistaa kaupallisten palveluiden merkittävän lisäämisen Kymenlaaksossa. Kaupan mitoituksessa on huomioitu erityisesti Venäjältä Suomeen suuntautuva ostovoima. Kaavassa esitetään kaupallisten palvelujen kokonaisratkaisu ja määritellään vähittäiskaupan suuryksiköiden sijoittuminen ja mitoitus. Vaihekaava sisältää yhdeksän keskustatoimintojen aluetta, joille on mahdollista sijoittaa vähittäiskaupan suuryksiköitä kaupan laadusta riippumatta. Kaavassa on lisäksi viisi keskusta-alueiden ulkopuolelle sijoittuvaa vähittäiskaupan suuryksikköä ja neljä laajempaa vähittäiskaupan kehittämisen kohdealuetta.

Vuonna 2011 voimaan tulleessa maankäyttö- ja rakennuslain muutoksessa määriteltiin kaavoitukselle uudet vähittäiskauppaa koskevat erityiset sisältövaatimukset. Vähittäiskaupan tulee sijoittua ensisijaisesti keskustatoimintojen alueille. Lakimuutos velvoittaa esittämään maakuntakaavassa vähittäiskaupan suuryksiköiden enimmäismitoituksen ja määrittämään seudullisen vähittäiskaupan suuryksikön koon alarajan. Lakimuutoksella myös yhdenmukaistettiin vähittäiskauppaa koskevat säännökset koskemaan siirtymäajan jälkeen kaikkia vähittäiskaupan toimialoja.

Kymenlaakson kaava on ensimmäinen maakuntakaava, jossa merialuetta käsitellään omana kokonaisuutenaan, ja jossa suunnittelun lähtökohtana ovat olleet erityisesti vedenalaista luontoa, luonnonvaroja ja kulttuuriperintöä koskevat selvitykset ja tutkimustiedot. Kaavassa käsitellään myös puolustusvoimilta vapautuvien saarten tulevia käyttömahdollisuuksia.

Kaavaan ei liittynyt valituksia.

Lisätietoja

Yli-insinööri Maaret Stenström, ympäristöministeriö, p. 0295 250 277, [email protected]