Hyppää sisältöön
Media

Korjaustiedote: Uusi asetus tuo markkinoille E10-bensiinin

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 21.12.2010 8.20
Tiedote -

Tiedotteessa korjattu bensiinin merkintä 98 E5 toiseksi viimeisessä kappaleessa.

Valtioneuvosto on tänään hyväksynyt uuden asetuksen moottoribensiinin, dieselöljyn ja erityyppisissä työkoneissa sekä sisävesiliikenteessä käytettävän polttoöljyn laatuvaatimuksista. Asetuksella pannaan täytäntöön polttoaineiden laatua koskevan direktiivin säännöksiä.

Asetuksen tavoitteena on parantaa polttoaineiden laatua ja edistää biopolttoaineiden käyttöä liikenteessä. Asetuksella edistetään uusiutuvien energialähteiden käyttöä ja pyritään hillitsemään ilmastonmuutosta. Se täydentää hallituksen aiempia esityksiä niin sanotun biopolttoaineiden jakeluvelvoitelain tiukentamisesta ja polttoaineiden valmisteverotuksen energia- ja hiilidioksidiperusteisesta uudistamisesta, jotka tulevat voimaan vuoden 2011 alusta. Asetuksen myötä työkoneissa, maa- ja metsätaloustraktoreissa ja sisävesiliikenteessä käytettävät polttoaineet muuttuvat rikittömiksi eli niiden suurin sallittu rikkipitoisuus laskee samalle tasolle kuin liikennepolttoaineilla. Lisäksi alennetaan terveydelle haitallisten PAH-yhdisteiden (polyaromaattiset hiilivedyt) pitoisuutta dieselöljyssä.

Merkittävin muutos tavallisen autoilijan näkökulmasta katsottuna on se, että vuoden 2011 alusta markkinoille tulee uusi bensiinilaatu, jossa saa olla etanolia tai muita bioperäisiä komponentteja nykyistä enemmän. Uusi laatu tulee käytännössä nykyisen valtalaadun eli E95-bensiinin tilalle. Suurin sallittu etanolipitoisuus uudella laadulla on 10 prosenttia, kun se nykyisillä laaduilla on 5 prosenttia. Etanoli vähentää polttoaineiden käytöstä aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä, mutta 10 prosentin seoksena se ei sovellu kaikkiin autoihin. Auto- ja öljyalan arvioiden mukaan uusi bensiinilaatu sopii yli 70 prosenttiin bensiinikäyttöisistä autoista. Käytännössä mitä uudempi auto on, sitä todennäköisemmin uusi laatu soveltuu käytettäväksi siinä. Niitä autoja varten joihin uusi bensiini ei sovellu, markkinoilla tulee olemaan vähintään vuoteen 2013 asti tarjolla niin kutsuttuna suojalaatuna myös bensiiniä, jonka etanolipitoisuus on enintään 5 prosenttia. Aikaraja on aluksi lyhyt, mutta sitä tullaan pidentämään kotimaan kysynnän ja ulkomailla saatujen kokemusten perusteella.

Uusien laatujen myötä myös polttoaineiden merkinnät jakeluasemilla muuttuvat. Öljyala on sopinut, että nykyiset merkinnät 95E ja 98E poistuvat käytöstä ja korvautuvat merkinnöillä 95 E10 ja 98 E5. E-merkintä bensiinin nimessä on aiemmin viitannut Eurograde-sanaan ja bensiinin yleiseen soveltuvuuteen Euroopassa. Jatkossa E-merkintä viittaa siis bensiinissä olevan etanolin enimmäispitoisuuteen.

95 E10 -bensiinin soveltuvuuden omaan autoon voi tarkistaa Motivan, Öljy- ja kaasualan keskusliiton ja Autotuojat ry:n ylläpitämältä sivustolta osoitteesta www.E10bensiini.fi.

Lisätietoja:

Lainsäädäntöneuvos Tuomas Aarnio, ympäristöministeriö, puh. 050 363 4413, [email protected]

Neuvotteleva virkamies Seppo Sarkkinen, ympäristöministeriö, puh. 050 525 0893, [email protected]

Paula Lehtomäki