Skip to content
Media

Archinfo har inlett sin verksamhet som kontaktpunkt för Det nya europeiska Bauhausinitiativet

arbets- och näringsministerietmiljöministerietundervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 3.2.2022 12.19
Pressmeddelande

Undervisnings- och kulturministeriet har utsett Informationscentret för arkitektur Archinfo till kontaktpunkt för Det nya europeiska Bauhausinitiativet. Kontaktpunkten deltar i ett nätverk för informationsutbyte och erfarenhetsutbyte som omfattar hela EU samt informerar nationellt om möjligheterna att delta i och finansiera initiativet.

På kommissionens begäran har det utsetts en kontaktpunkt för varje EU-medlemsstat. Undervisnings- och kulturministeriet, miljöministeriet och arbets- och näringsministeriet stöder kontaktpunkten i den nationella samordningen av initiativet.

Europeiska kommissionens nya europeiska Bauhausinitiativ skapar nya möjligheter till samarbete och finansiering inom arkitektur, byggande, formgivning, mode och tjänster. Det initiativ som kommissionen inledde 2020 genomför EU:s program för grön utveckling och skapar estetiska, hållbara och inkluderande lösningar och projekt för att leva och bo.

Finansiering från flera EU-program

Det nya europeiska Bauhausinitiativet befinner sig i en genomförandefas som sträcker sig fram till 2023. Under åren 2021–2022 beviljas cirka 85 miljoner euro i finansiering från olika EU-program till olika projekt i samband med initiativet. Det nya europeiska Bauhausinitiativet inkluderas också i prioriteringarna i många EU-program som saknar finansiering som fastställts på förhand. Kommissionen uppmanar dessutom medlemsstaterna att stödja initiativet i sina nationella strategier och i sin finansiering.

I samband med den ansökningsomgång för programmet Horisont Europa som avslutas i april finansieras utvecklandet av innovativa lösningar inom arkitektur och planering. Just nu kan man ansöka om finansiering bland annat inom programmet Erasmus+: Genom sammanslutningar för innovation stöds det strategiska samarbetet mellan högskoleutbildningen, yrkesutbildningen och företagen. I ansökningsomgången European Youth Together 2020 stöds internationellt partnerskap mellan olika ungdomsorganisationer.

Den 16 februari 2022 klockan 9–11 ordnas ett webbseminarium på finska om ansökan om finansiering för Bauhaus. På webbseminariet ges information om ansökningstider och villkor för olika finansieringskanaler. Anmäl dig här: EU-finansieringsrådgivnings infodag om finansieringsmöjligheter gällande ett Nytt Europeiskt Bauhaus (på finska).

Ansök om New European Bauhus-priset

Det nya europeiska Bauhausinitiativet söker projekt och idéer som kan tilldelas pris. Projekten och idéerna ska främja en hållbar och inkluderande byggnadskultur. Vinnarna får ett pris på högst 30 000 euro samt kommunikationsstöd. Utöver befintliga projekt belönas även unga förmågor. Den övre åldersgränsen för priset New European Bauhaus Rising Star för unga förmågor är 30 år. Ansökningstiden pågår just nu och går ut den 28 februari.

De nordiska länderna genomför Det nya europeiska Bauhausinitiativet gemensamt
Nordiska ministerrådet håller på att bereda ett gemensamt nordiskt Bauhaus-program. De nordiska ministrar som ansvarar för boende och byggande beslutade i slutet av 2021 att stödja ett gemensamt program för koldioxidsnålt byggande och cirkulär ekonomi. Just nu förs förhandlingar om detta med Europeiska kommissionen.

Mer information

Eeva Astala, sakkunnig, kontaktpunkt för Det nya europeiska Bauhaus, tfn 040 686 2155, [email protected]

Kontaktpunkt för Det nya europeiska Bauhaus

Europeiska kommissionens initiativ Det nya europeiska Bauhaus

EU-program som används vid stödjandet av projekt

Mer information om ansökan om finansiering av initiativet på engelska

Ansök om att tilldelas New European Bauhaus-priset