Savon koulutuskuntayhtymä näyttää mallia
Yksi ensimmäisistä sitoumuksen tehneistä tahoista on Savon koulutuskuntayhtymä (Sakky), joka samalla vastasi oppilaitoksille annettuun kestävän kehityksen haasteeseen. Savon koulutuskuntayhtymän kestävän kehityksen sitoumus koostuu kahdeksan toimipisteen kestävän kehityksen sertifioinnista sekä hankintojen ja kehittämishankkeiden toteuttamisesta kestävän kehityksen mukaisesti. Sitoumus on luettavissa kokonaisuudessaan sitoumustietokannasta sitoumus2050.fi.
Sakky on merkittävä oman alueensa ammatillisen perus- ja aikuiskoulutuksen tarjoaja; opiskelijoita on yhteensä noin 10 000 ja henkilökuntaa noin 1000. Yksi tärkeimpiä tehtäviä on opiskelijoiden kestävän kehityksen tietojen, taitojen ja osaamisen vahvistaminen. ”Jos opiskelijat vievät oppimansa kestävän kehityksen hyvät käytännöt ja asenteet työelämään, olemme onnistuneet”, sanoo kestävän kehityksen koordinaattori Anu Salo.
Kestävä kehitys on nostettu oppilaitoksen strategiseksi asiaksi: Sakky haluaa olla vetovoimainen ja kustannustehokas kestävää kehitystä edistävä koulutuksenjärjestäjä. Tavoitteena on toimia niin oman alueen kestävän kehityksen osaajana kuin valtakunnallisena kestävän kehityksen edelläkävijänä. Kestävä kehitys on nivottu oppilaitoksen kaikkeen toimintaan johtamisesta ja opetuksesta oppimisympäristöihin saakka. Oppilaitos tekee sisällöllistä kehitystyötä erityisesti seuraavissa teemoissa: Kestävät ruokaketjut, Hyvinvointi ja osallisuus sekä Vähähiiliset ratkaisut.
Oppilaitos mittaa kestävän kehityksen oppimista, asenteita sekä tuloksia jatkuvasti. Parhaat osaajat palkitaan vuosittain. Useilla kehittämishankkeilla pureudutaan käytännössä eri aihealueisiin, jotka vaativat parantamista tai kehittämistä. Sakky:llä on oma kestävän kehityksen toimenpideohjelma, jonka lisäksi oppilaitos julkaisee myös ympäristöraporttia ja –tilinpäätöstä osana toimintakertomusta. Työtä kestävän kehityksen parissa on tehty suunnitelmallisesti ja ohjatusti nyt jo lähes kymmenen vuotta - ja se näkyy tuloksissa, myös viivan alla!
”Kestävä kehitys ulottuu Sakkyn keittiöön saakka. Koko henkilökunta on mm. suorittanut Ympäristöpassi –koulutuksen. Ruokahankinnoissa otetaan yhä useammin huomioon lyhyt toimitusketju, kasvispainotteisuus ja sesonginmukaisuus; luomu on jo nyt listalla. Ensi syksyn urakkana on ilmastoystävällisen ruokalistan suunnittelu”, kertovat ravintolapäällikkö Riitta Siekkinen ja kestävän kehityksen koordinaattori Anu Salo.