Skip to content
Media

Ohje korjausten jälkeiseen siivoukseen ja irtaimiston puhdistukseen nyt myös ruotsiksi

Julkaisuajankohta 20.5.2024 10.38
Uutinen
Piirroskuvassa toimistohuone, jossa pöytä, tuoli, viherkasvi ja kartta seinällä.
Kuvituskuva: Copilot Designer

Työterveyslaitoksen vuonna 2022 julkaisema ohje kosteus- ja mikrobivauriokorjausten jälkeiseen siivoukseen ja irtaimiston puhdistukseen on saatavilla nyt myös ruotsiksi. Ohje on laadittu yhteistyössä Terveet tilat 2028 -ohjelman kanssa.

Ohje korjausten jälkeiseen siivoukseen ja irtaimiston puhdistukseen työpaikoilla pohjautuu  Työterveyslaitoksen vuonna 2016 laatimaan vastaavaan ohjeeseen. Ohjetta voidaan lisäksi hyödyntää tilanteissa, joissa irtaimistoa siirretään kosteus- ja mikrobivaurioituneista tiloista toisiin tiloihin.

Ohjeessa käsitellään kosteus- ja mikrobivaurioiden lisäksi myös muista syistä tehtävien korjausten jälkeistä siivousta ja irtaimiston puhdistusta. Lisäksi ohjeistetaan siivoustyöntekijöiden epäpuhtauksille altistumisen vähentäminen.

Ohje on tarkoitettu korjausten jälkeisiä siivouksia tekevien ja niitä tilaavien käyttöön. Se soveltuu käytettäväksi toimistojen ja toimistojen kaltaisten tilojen, kuten päiväkotien ja koulujen, korjausten jälkeiseen siivoukseen ja irtaimiston puhdistukseen. Ohjetta voidaan soveltaa myös tuotantotiloissa, kun huomioidaan tuotantoprosessin aiheuttamat erityisvaatimukset. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on julkaissut ohjeen asuntojen korjausten jälkeiseen siivoukseen ja irtaimiston puhdistukseen. 

Hyvin toteutettu siivous helpottaa ja nopeuttaa tilojen käyttöönottoa korjausten jälkeen. Tilojen perusteellisesta siivouksesta tiedottaminen tilojen käyttäjille lisää luottamusta tilanteen asianmukaisesta hoitamisesta ja helpottaa heidän paluutaan korjattuihin tiloihin.

Lisätietoja
Sirpa Rautiala, vanhempi asiantuntija, Työterveyslaitos, sirpa.rautiala[at]ttl.fi, puh. 030 474 7168
Katja Outinen, rakennusneuvos, ympäristöministeriö, katja.outinen[at]gov.fi, puh. 0295 250 323

News item YM044:00/2024