SuomiAreena-keskustelu: Kestävä asuminen on kaunista – millaisia rakentamisen valintoja pitäisi nyt tehdä?

Torstai 15.7.2021 klo 16.00 –  16.45

Ympäristöministeriö

Kestävä asuminen on paljon muutakin kuin energiapihiä rakentamista ja vähähiilisiä materiaaleja. Kestävyys syntyy muunneltavuudesta, pitkäikäisyydestä ja halusta pitää huolta siitä, mikä on kerran jo rakennettu. Mutta mitä kauneus on asumisessa? Millaiset arvot ja toiveet ohjaavat tulevaisuuden rakentamista?

Lämpimästi tervetuloa seuraamaan keskustelua asumisesta, kauneudesta ja kestävyydestä.

Kaikki SuomiAreenan keskustelutilaisuudet striimataan mtv-palveluun ja ovat siellä suorina sekä tallenteina katsottavissa.


Puhujat:

  • Pauline von Bonsdorff, Jyväskylän yliopiston taidekasvatuksen professori
  • Kivi Sotamaa, arkkitehti, Ateljé Sotamaan perustaja
  • Ilkka Tomperi, YIT:n Kiinteistöt-segmentin johtaja 1.8. alkaen
  • Petri Heino, Puurakentamisen ohjelman ohjelmapäällikkö, ympäristöministeriö


Tilaisuuden juontaa Katja Lindroos.

Keskustelun tuo osaksi SuomiAreenan ohjelmistoa ympäristöministeriön Puurakentamisen ohjelma.

Puhujien esittelyt:

Pauline von Bonsdorff
taidekasvatuksen professori, Jyväskylän yliopisto

Pauline von Bonsdorff on taidekasvatuksen professori Jyväskylän yliopistossa (2002–) ja estetiikan dosentti Helsingin yliopistossa. Hän väitteli ihmisen elinympäristöä koskevalla tutkimuksella, jossa arkkitehtuurilla on tärkeä asema (The Human Habitat. Aesthetic and Axiological Perspectives, 1998). Von Bonsdorff on julkaissut runsaasti ympäristöestetiikan ja arkkitehtuurin teorian aloilta. Myöhemmin hän on käsitellyt taiteen ja taidekasvatuksen kysymyksiä esteettisen toimijuuden kautta. Näkökulma liittyy hänen kehittelemäänsä lapsuuden estetiikkaan, joka tarkastelee lasten toimintaa kehollisena, kuvittelevana ja yhteisöllisenä, itsen ja maailman rakentamisen prosesseina. Von Bonsdorff on julkaissut noin 90 tieteellistä nimekettä.

Kivi Sotamaa
perustaja, Ateljé Sotamaa

Kivi Sotamaa on arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Ateljé Sotamaan perustaja ja erikoistunut ihmisten kokemusten suunnitteluun. Hän tutkii ja luo kauneutta, strategiaa ja kokemuksia digitaaliselle aikakaudelle. Sotamaa on Aalto-yliopiston digitaalisen suunnittelun laboratorion perustaja. Hän on toiminut myös professorina UCLA:n arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun laitoksella, vierailevana professorina Wienin Universität für Angewandte Kunstissa sekä apulaisprofessorina Ohio State Universityssä. Sotamaan viimeaikaisia töitä ovat kultamitalin voittanut Suomen maailmanäyttelypaviljonki Astanassa, ruokakulttuuripalkinnon saanut Finnjävel-ravintola sekä Meteoriitti-puutalo, joka voitti Puupalkinto 2020 -kilpailun yleisöäänestyksen.

Ilkka Tomperi
sijoitusjohtaja, kiinteistöt, Varma (1.8.2021 alkaen johtaja, Kiinteistöt-segmentti, YIT)

Ilkka Tomperi on vastannut Varman 4,9 miljardin arvoisista kiinteistösijoituksista vuodesta 2013 alkaen. Hän aloittaa YIT:n Kiinteistöt-segmentin johtajana ja YIT:n johtoryhmän jäsenenä elokuun alussa. Ennen Varmaa Tomperi on työskennellyt muun muassa CapManin ja Franklin Templeton Investmentsin palveluksessa. Tomperi on INREVin hallituksen jäsen (European Association for Investors in Non-Listed Real Estate Vehicles) ja Keskinäinen Henkivakuutusyhtiö Kalevan hallituksen varapuheenjohtaja. Hän on koulutukseltaan kauppatieteiden tohtori ja fellow-jäsen maailman johtavassa kiinteistöalan ammattilaisten järjestössä RICSissä (Royal Institution of Chartered Surveyors)

Petri Heino
ohjelmapäällikkö, ympäristöministeriö, Puurakentamisen ohjelma

Petri Heino (MMM, metsänhoitaja) on Puurakentamisen ohjelman päällikkö ympäristöministeriössä. Hänen tavoitteenaan on edistää puun käyttöä monipuolisesti, kestävästi ja yhdessä muiden materiaalien kanssa. Heino on toiminut aiemmin puun käytön kehittämiseksi alan edunvalvonta- ja menekinedistämisjärjestöissä sekä koulutusorganisaatioissa. Ympäristöministeriön Puurakentamisen ohjelma (2016–2022) pyrkii monipuolistamaan ja kasvattamaan puun käyttöä ja sen jalostusarvoa. Ohjelman tavoitteena on edistää kansainvälisesti kilpailukykyistä puurakentamisen osaamista ja teollisen valmistuksen yritystoimintaa Suomessa. Päämääränä on, että 2020-luvulla puun käyttö rakentamisessa on luontevaa Suomessa.

Katja Lindroos (keskustelun juontaja)
yrittäjä, Urban Practice

Katja Lindroos (MA) on kaupunkien muutokseen erikoistuneen Urban Practice Oy:n toimitusjohtaja ja Nordic CityMaking Week- ja Lähiöfest-kaupunkikehitystapahtumien toinen perustaja. Yrityksen asiakkaita ja projektien yhteistyökumppaneina ovat muun muassa Helsingin, Turun ja Vantaan kaupungit, NCC, Kone, ARA, Aalto-yliopisto ja Sitra. Lindroos on toiminut lukuisissa asumisen, arkkitehtuurin ja muotoilun asiantuntijatehtävissä, esimerkiksi luennoitsijana Aalto-yliopistossa, uuden arkkitehtuuripoliittisen ohjelmatyön fasilitaattorina sekä muotoilun tiedotuskeskus -hankkeen projektipäällikkönä. Lindroos on taustaltaan journalisti ja mediatuottaja. Hän on kirjoittanut kirjoja sotienjälkeisestä asuntokannasta, kaupungeista ja luovista aloista.

Kohderyhmät: julkinen hallinto, kunnat, media, kansalaiset, valtionhallinto, yliopistot ja korkeakoulut, yritykset, järjestöt ja yhteisöt