JÄLKI-hanke

Öljy- ja muiden kemikaalivahinkojen jälkitoimia koskeva säädösvalmisteluhanke

YM044:00/2020 Säädösvalmistelu

JÄLKI-hankkeessa valmistellaan ehdotus laiksi öljy- ja muiden kemikaalivahinkojen jälkitoimista. Voimassa olevat pelastuslakiin sisältyvät öljyvahinkojen jälkitorjuntaa koskevat säännökset on tarkoitus kumota.

Hankkeen eteneminen

Hankkeen perustiedot Käynnissä

Hankenumero YM044:00/2020

Asianumerot VN/22156/2020

Asettaja ympäristöministeriö

Tehtäväluokka Hallituksen esityksen valmistelu

Toimikausi/aikataulu 1.10.2020 – 30.9.2024

Asettamispäivä

Toteuttaa hallitusohjelman tavoitteita

Orpo

Luku 7 Puhtaan energian Suomi

Alaluku 7.6 Kiertotaloudella pidetään Suomen puhtaasta ympäristöstä huolta

Lainvalmistelu

HE laiksi öljy- ja muiden kemikaalivahinkojen jälkitoimista
  • 1

    Valmistelussa

    Hyväksytty istuntokauden suunnitelmaan 5.2.2024
  • Ei annettu istuntokaudella

Ehdotetaan säädettäväksi laki öljy- ja muiden kemikaalivahinkojen jälkitoimista. Voimassa olevat pelastuslakiin sisältyvät öljyvahinkojen jälkitorjuntaa koskevat säännökset kumottaisiin. Laissa säädettäisiin viranomaisen jälkitoimien (nykyisin jälkitorjunta) järjestämisvelvollisuudesta ja siihen varautumisesta. Viranomaisen jälkitoimien järjestämistehtävä koskisi öljyvahinkojen lisäksi myös muita kemikaalivahinkoja. Esitys toteuttaa hallitusohjelmakirjausta, joka liittyy riittävän öljyntorjuntavalmiuden varmistamiseen (s. 155).

VastuuministeriYmpäristö- ja ilmastoministeri Mykkänen

Lisätietoa

  • Budjettilaki: lakiesityksellä vaikutetaan valtiolle kertyviin tuloihin tai sidotaan määrärahoja laissa säädettyyn tarkoitukseen.

  • Käsittely: Kuntatalouden- ja hallinnon neuvottelukunta

Syysistuntokauden 2024 lainsäädäntösuunnitelma

Yhteyshenkilö
Laura Siili-Hakkarainen, Hallitussihteeri
puh. +358 295 250 411
[email protected]

Tavoitteet ja tuotokset

Laissa säädettäisiin viranomaisen jälkitoimien (nykyisin jälkitorjunta) järjestämisvelvollisuudesta ja siihen varautumisesta. Jälkitoimilla tarkoitettaisiin pelastuslain (379/2011) 32 §:n mukaisia pelastustoiminnan päättymisen jälkeisiä välttämättömiä toimia, joihin viranomaisen tulee ryhtyä ympäristöön päässeen öljyn tai muun kemikaalin sekä niistä aiheutuvien ympäristö- ja terveyshaittojen poistamiseksi, jos toimet uhkaisivat muutoin jäädä toteuttamatta.

Jälkitoimisääntelyllä pyritään varmistamaan, että: 1) viranomaisten ja muiden jälkitoimiin osallistuvien tahojen tehtävät sekä vastuut ovat selkeät; 2) öljy- ja muiden kemikaalivahinkojen jälkitoimiin varaudutaan riittävästi; 3) jälkitoimet hoidetaan asianmukaisesti ja tehokkaasti; ja 4) jälkitoimet toteutetaan siten, että ihmisille, ympäristölle ja omaisuudelle aiheutuvat haitat jäisivät mahdollisimman vähäisiksi.

Laki sisältäisi säännökset muun muassa viranomaisista ja niiden tehtävistä, jälkitoimien järjestämisestä ja jälkitoimiin liittyvästä varautumissuunnittelusta, jälkitoimiviranomaisen toimivaltuuksista ja tiedonsaantioikeuksista, vapaaehtoisten osallistumisesta jälkitoimiin sekä kustannusten korvaamisesta ja takaisinperinnästä.

Tiivistelmä

JÄLKI-hankkeessa valmistellaan ehdotus laiksi öljy- ja muiden kemikaalivahinkojen jälkitoimista. Voimassa olevat pelastuslakiin sisältyvät öljyvahinkojen jälkitorjuntaa koskevat säännökset on tarkoitus kumota.

Lähtökohdat

Öljy- ja aluskemikaalivahinkojen torjuntavastuu siirtyi ympäristöministeriön hallinnonalalta sisäministeriön hallinnonalalle 1.1.2019. Öljyvahinkojen torjuntalaki (1673/2009) kumottiin kokonaisuudessaan ja öljyvahinkojen torjuntalainsäädäntö siirrettiin osaksi pelastustoimen säädöksiä pelastuslain muutoksella (1353/2018) siinä laajuudessa kuin kyse on pelastustoimintaan rinnastettavasta toiminnasta. Pelastuslain muutosta valmisteltaessa (HE 18/2018 vp, HE 138/2018 vp) öljyvahinkojen torjuntalakiin sisältyneet jälkitorjuntasäännökset sijoitettiin lainsäädäntöteknisistä syistä ympäristöministeriön ja sisäministeriön välisellä sopimuksella tilapäisesti pelastuslakiin. Jälkitorjuntaa koskevat säännökset sovittiin siirrettävän takaisin ympäristöministeriön hallinnonalan lainsäädäntöön, sillä ympäristöministeriö vastaa öljyvahinkojen yleisestä ohjauksesta, seurannasta ja kehittämisestä.

Voimassa olevat jälkitorjuntasäännökset koskevat nykyisin vain mineraaliöljypohjaisten tuotteiden aiheuttamien vahinkojen jälkitorjuntaa. Kuitenkin yhä useammat öljytuotteet perustuvat nyt ja tulevaisuudessa kokonaan tai pääosin muihin raaka-aineisiin kuin raakaöljyyn, minkä vuoksi on tunnistettu tarve päivittää ja yhdenmukaistaa sääntelyä öljy- ja muiden kemikaalivahinkojen osalta.

Vaikka öljyvahinkojen torjuntaan liittyvät vastuut on määritelty voimassa olevassa lainsäädännössä, on viranomaisten välisiä vastuita tarpeen selventää ja jälkitorjuntaviranomaisratkaisua arvioida. Lisäksi jälkitorjuntaan liittyvää varautumista olisi tarpeen kehittää. Lainsäädännössä olisi tarpeen määritellä selkeämmin jälkitorjuntaan liittyvät rajapinnat eli se, milloin pelastuslain mukaisesta pelastustoiminnasta siirrytään jälkitorjunta-vaiheeseen ja toisaalta se, mitkä kunnostamistoimet kuuluvat jälkitorjuntaan ja milloin olisi sovellettava ympäristönsuojelulain mukaisia säännöksiä pilaantuneen maaperän puhdistamisesta.