- Ilmasto
- Luonto ja vedet
- Ympäristön pilaantumisen ehkäiseminen
- Rakentaminen ja maankäyttö
- Maankäyttö- ja rakennuslaki
- Rakentamismääräykset
- Maankäytön suunnittelu
- Vähähiilinen rakentaminen
- Puurakentaminen
- Rakennusten energiatehokkuus
- Korjausrakentamisen strategia
- Öljylämmityksestä luopuminen
- Digitaalinen rakennettu ympäristö
- Rakentamisen muovitiekartta
- Rakennustuotteet
- Kaupunkien kehittäminen
- Rakennus- ja maisemansuojelu
- Kulttuuriympäristöt
- Lainsäädäntö
- Asuminen
- Kiertotalous
- EU ja kansainvälinen yhteistyö
- Tutkimus ja kehittäminen
- Avustukset ja tuet
- Hiilineutraali Suomi 2035
Rakennetun ympäristön tiedon yhteentoimivuus
Rakennettuun ympäristöön liittyy runsaasti yhteiskunnan kannalta tärkeää tietoa, jonka tulee olla helposti saatavilla ja käytettävissä. Tietojen tulee olla myös yhteentoimivassa muodossa, jotta yhteisen tietopääoman hyödyntämisestä saadaan kustannus- ja aikaetua rakennetun ympäristön toimijoille niin yksityisellä kuin julkisellakin sektorilla.
Yhteentoimivuus tarkoittaa sitä, että kaikki tietoa käsittelevät tahot ymmärtävät yhteiset käsitteet samalla tavalla. Lisäksi informaation merkitys ei muutu, kun tietoa siirretään eri tietojärjestelmien välillä.
Tiedonhallintalaki (HE 284/2018 vp) edellyttää ministeriöitä ylläpitämään yhteentoimivuuden linjauksia omalla toimialallaan. Rakennetun ympäristön tiedon hallinnasta ja yhteentoimivuudesta vastaa pääasiassa ympäristöministeriö. Yhteentoimivuutta edistetään ympäristöministeriössä osana Ryhti-hanketta.
Rakennetun ympäristön tiedon yhteentoimivuuden yhteistyöryhmä
Ympäristöministeriö on asettanut joulukuussa 2019 laaja-alaisen yhteistyöryhmän, jonka tehtävänä on varmistaa rakennetun ympäristön tietojen yhteentoimivuus, lisätä aiheeseen liittyvää osaamista, tunnistaa lainsäädännön kehitystarpeet sekä mahdollistaa laaja vuorovaikutus sidosryhmien kanssa. Yhteistyöryhmä kokoaa yhteen kiinteistö- ja rakennusalan sekä alueidenkäytön suunnittelun toimijoita yksityiseltä ja julkiselta sektorilta.
Yhteistyöryhmään kuuluu myös sihteeristö sekä kolme teemaryhmää: Semanttinen yhteentoimivuus, Kokonaisarkkitehtuuri ja Standardisointi. Teemaryhmien työ on avointa yhteiskehittämistä, johon kaikki kiinnostuneet voivat ilmoittautua mukaan - joko osallistumaan aktiivisesti tai seuraamaan. Teemaryhmiin voi ilmoittautua mukaan sähköpostitse osoitteeseen [email protected] Osoitteesta tavoitat myös ympäristöministeriössä rakennetun ympäristön yhteentoimivuustyön parissa työskentelevät asiantuntijat.
Tutustu teemaryhmien työhön

Semanttinen yhteentoimivuus
Teemaryhmän tehtävänä on luoda ja harmonisoida tarvittavat sanastot, koodistot ja tietomallit. Työ tehdään Yhteentoimivuusalustalla.

Kokonaisarkkitehtuuri
Teemaryhmän tehtävänä on sovittaa yhteen rakennetun ympäristön keskeiset prosessit ja tietovirrat osana julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuria.
Lisätietoja
Juha-Pekka Maijala, yli-insinööri
ympäristöministeriö, Rakennetun ympäristön osasto, Lähiympäristö ja asuminen Puhelin:0295250173 [email protected]
Anssi Hänninen, erityisasiantuntija
ympäristöministeriö, Rakennetun ympäristön osasto, Lähiympäristö ja asuminen Puhelin:0295250451 [email protected]