Vesien- ja merenhoito Suomessa

Vesienhoito

Vesienhoidon tavoitteena on turvata ja saavuttaa pinta- ja pohjavesien vähintään hyvä tila. Vesienhoitoa suunnitellaan ja toteutetaan ELY-keskusten johdolla Manner-Suomen seitsemällä vesienhoitoalueella.

Valtioneuvoston hyväksymissä vesienhoitosuunnitelmissa ja niihin sisältyvissä toimenpideohjelmissa kerrotaan, mitä toimia tarvitaan vesien hyvän tilan saavuttamiseksi. Toimenpideohjelmien toteutumista seurataan myös tiiviisti.

EU:n vesipuitedirektiivi velvoittaa kaikkia EU-valtioita laatimaan alueilleen vesienhoitosuunnitelmat. Vesienhoidon kansainvälistä yhteistyötä tehdään EU-maiden kesken yhteisen toimeenpanostrategian puitteissa. EU-komissio laatii säännöllisesti arviointiraportteja vesipuitedirektiivin toimeenpanon edistymisestä eri EU-maissa.

Kansallisesti vesienhoidosta on säädettylaissa vesienhoidon ja merenhoidon järjestämisestä (272/2011), valtioneuvoston asetuksessa vesienhoidon järjestämisestä (1040/2006) ja valtioneuvoston asetuksessa vesienhoitoalueista (1303/2004).

Ympäristöministeriö ohjaa vesienhoidon järjestämistä maa- ja metsätalousministeriön kanssa. Alueelliset ELY-keskukset ovat vesienhoidon toimivaltaisia viranomaisia. Vesienhoitoon osallistuu sen lisäksi lukuisia muita viranomaisia ja tutkimuslaitoksia.

Merenhoito

Merenhoidon päämääränä on meriympäristön hyvä tila – sen saavuttaminen ja ylläpitäminen. Meriympäristön hyvälle tilalle on laadittu tarkat määritelmät ja sen saavuttamiseksi on asetettu yleisiä tavoitteita.

Suomi ja kaikki EU:n merenrantavaltiot ovat velvoitettuja laatimaan EU:n meristrategiapuitedirektiiviin (2008/56/EY, EUR-Lex) nojalla merialueilleen merenhoitosuunnitelmat. Suomessa merenhoidosta on säädetty laissa vesienhoidon ja merenhoidon järjestämisestä (272/2011) ja valtioneuvoston asetuksessa merenhoidon järjestämisestä (980/2011).

Meriympäristön tilaa arvioidaan seuraamalla meriekosysteemiä ja meriympäristöä useilla mittareilla, ja tilasta julkaistaan säännöllisesti arviointiraportteja. Tilan parantamista ja hyvän tilan ylläpitämistä varten on laadittu merenhoidon toimenpideohjelmaa, jonka toteutumista seurataan tiiviisti.

Merenhoitoon liittyvä kansainvälinen yhteistyö Itämeren alueella tapahtuu Itämeren suojelukomissiossa, HELCOM:ssa.

Ympäristöministeriö vastaa merenhoidosta Suomessa yhteistyössä maa- ja metsätalousministeriön ja liikenne- ja viestintäministeriön kanssa. Merenhoitoon osallistuu lukuisia eri viranomaisia ja tutkimuslaitoksia.

Lisätietoja vesienhoidosta

Turo Hjerppe, erityisasiantuntija 
ympäristöministeriö, Luontoympäristöosasto, Vesien- ja mertensuojelu Puhelin:0295250204   Sähköpostiosoite:


Juhani Gustafsson, ympäristöneuvos 
ympäristöministeriö, Luontoympäristöosasto, Vesien- ja mertensuojelu Puhelin:0295250338   Sähköpostiosoite:

Lisätietoja merenhoidosta

Jan Ekebom, ympäristöneuvos 
ympäristöministeriö, Luontoympäristöosasto, Vesien- ja mertensuojelu Puhelin:0295250363   Sähköpostiosoite:

Ajankohtaista

null Ympäristöministeriöltä avustusta kunnille ikääntyneiden asumisen kehittämiseen

Ympäristöministeriöltä avustusta kunnille ikääntyneiden asumisen kehittämiseen

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 15.3.2021 15.16
Tiedote

Ympäristöministeriö myöntää kunnille ja kuntayhtymille avustusta hankkeisiin, joilla parannetaan ikääntyneiden asumista.

Avustettavien hankkeiden on vastattava kuntien keskeisiin haasteisiin ikääntyneiden asumisessa, tarjottava pitkän aikavälin ratkaisuja sekä pidettävä sisällään uudentyyppisiä yhteistyö- ja toimintamuotoja. Avustusta voidaan myöntää ikääntyneiden asumista kehittäville hankkeille, jotka tukevat kuntien ennakointia ja varautumista, edistävät vanhan asuntokannan korjaamista, lisäävät ikääntyneille sopivien asuntojen määrää ja uusia asumisratkaisuja, parantavat asuinympäristöjen ikäystävällisyyttä tai vahvistavat asumisen ja asuinalueiden yhteisöllisyyttä.

Vuonna 2020 järjestetyssä haussa avustettavien hankkeiden keskeiseksi teemaksi nousi kuntien laajeneva varautuminen ikääntyneiden asumistarpeisiin. Esimerkiksi Etelä-Savossa avustuksen turvin kehitetään ikäystävällistä Haukivuoren taajamaa, ja tuetaan näin ikääntyneiden ja muistisairaiden edellytyksiä asua omassa kodissaan. Tampereella ja Orivedellä ikääntyneiden asumisen tuleviin tarpeisiin varaudutaan kehittämällä välimuotoista asumista ja lisäämällä sen avulla asumisen monipuolisuutta.

Vuoden 2021 hakukierroksella avustusta voi saada enintään 60 % yksittäisen hankkeen kustannuksista, kuitenkin enimmillään 80 000 euroa. Avustusta jaetaan yhteensä 1,2 miljoonaa euroa.

Avustushaku päättyy 23. huhtikuuta 2021 klo 16.15.

Avustuksen hakijoiden tueksi järjestetään 18. maaliskuuta 2021 klo 10.00 verkkoinfotilaisuus, jossa kerrotaan hakumenettelystä ja ympäristöministeriön Ikääntyneiden asumisen toimenpideohjelmasta. Tilaisuus järjestetään verkkoseminaarina Teams-ympäristössä.

Lisätietoja

Heli Mäntylä
erityisasiantuntija
ympäristöministeriö
0295 250 189
[email protected]