Digitaalinen rakennettu ympäristö

Suomessa ja kansainvälisesti on käynnissä laajoja tiedon hallintaa ja käyttöä parantavia uudistuksia, joilla vauhditetaan digitalisaatiota. Digitalisaation avulla tavoitellaan sujuvampaa ja tehokkaampaa julkishallintoa ja parempia palveluita. Tavoitteena on hyödyntää digitalisaation mahdollisuudet tehokkaasti koko yhteiskunnassa niin yrityselämän kuin asukkaiden hyväksi.

Rakennetun ympäristön digivisio vuoteen 2030

Suomessa on vuonna 2030 maailman parhaaseen tietoon perustuva, hyvinvointia luova ja kestävä elinympäristö. 

Digimuutoksessa on tiivistetysti kyse siitä, että eri lähteissä oleva tieto saadaan virtaamaan yhteentoimivasti ja tietoturvallisesti.

Digitalisaatiota ei edistetä digitalisaation itsensä vuoksi, vaan se on väline tehdä moni muu asia entistä paremmin. Julkisen hallinnon työ rakentaa pohjan kiinteistö- ja rakennusalan valtakunnallisille sähköisille palveluille sekä uusille liiketoimintamahdollisuuksille.

Tarvitsemme esimerkiksi entistä tarkempaa tietoa rakentamisen ja alueidenkäytön ilmastovaikutuksista. Tarkempi tieto voi myös auttaa kierrättämään rakennusosia ja näin vähentämään luonnonvarojen käyttöä. Helposti saatavilla oleva ja luotettava tieto vahvistaa demokratiaa ja ihmisten mahdollisuuksia vaikuttaa oman ympäristönsä kehitykseen.

Mitä tehdään juuri nyt?

Ympäristöministeriö kehittää erityisesti niitä tietoja, joita ohjaa maankäyttö- ja rakennuslaki, eli alueidenkäyttöön ja rakentamisen luvitukseen liittyviä tietoja. Yhdessä opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan kanssa parannetaan myös kulttuuriympäristötiedon laatua.

Digimuutoksen kolme osaa ovat

  • lainsäädäntö
  • tiedon yhteentoimivuus
  • tietojärjestelmäuudistus (Ryhti-hanke).

Lainsäädäntö

Lainsäädäntöä uudistettiin osana maankäyttö- ja rakennuslain uudistusta. Sen osana säädettiin uusi rakentamislaki ja laki rakennetun ympäristön tietojärjestelmästä.

Lainsäädännön kehittämiseen vaikuttavat myös kansalliset linjaukset sekä EU:sta tuleva sääntely.

Yhteen­toimivuus

Rakennetun ympäristön tiedon yhteentoimivuus tarkoittaa yhteisesti sovittuja käsitemääritelmiä, koodistoja ja tietorakenteita loogisina tietomalleina. Niitä tarvitaan, jotta lähettäjä ja vastaanottaja ymmärtävät tiedon samalla tavalla. Ryhti-hankkeen tuottamat yhteentoimivat sanastot, koodistot ja tietomallit kootaan Yhteentoimivuusalustalle. Yhteentoimivuustyön tuloksista ja ajankohtaisista asioista keskustellaan avoimissa teema- ja alaryhmissä. 

Rakennetun ympäristön tietojärjestelmä

Rakennetun ympäristön tietojärjestelmä on tiedon uusi yhteinen koti, jossa alueidenkäyttöön ja rakentamiseen liittyvät tiedot ovat jatkossa saatavilla.

Ajankohtaista

null Ryhti-tietojärjestelmän määrittelyn hankinta on käynnissä

Ryhti-tietojärjestelmän määrittelyn hankinta on käynnissä

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 8.2.2021 13.04
Uutinen

Rakennetun ympäristön uuden, valtakunnallisen tietojärjestelmän määrittelytyön hankinta on käynnissä. Tarjoukset tulee jättää viimeistään 12.3. ja työ käynnistyy huhtikuussa.

Ryhti-hankkeessa luotava valtakunnallinen tietojärjestelmä luo perustan rakennetun ympäristön digitalisaatiolle ja sen mahdollistamille uusille palveluille. Hanke keskittyy viranomaistietoihin, joiden avulla yksityiset toimijat voivat kehittää liiketoimintaansa. Tietojärjestelmään kootaan kaavoituksessa ja rakentamisen luvissa syntyviä tietoja.

Tavoitteena on keventää ja selkeyttää tiedonhallintaa: tiedot viedään vain yhden kerran, sovitussa muodossa yhteiseen valtakunnalliseen tietojärjestelmään, jossa ne ovat ajantasaisina ja luotettavasti kaikkien saatavilla. Ensivaiheessa järjestelmään kootaan tiedot, joita julkishallinto käyttää lakisääteisessä toiminnassaan.  

Vuonna 2021 toteutetaan järjestelmän vähimmäis- ja toiminnalliset määrittelyt. Nyt käynnissä oleva hankinta koskee tietojärjestelmän määrittelytyötä ja teknistä toteutustapaa. Määrittelyssä kuvataan tietojärjestelmältä vaadittavat toiminnallisuudet, mitä tietoa sen kautta on saatavilla, ja miten tuo tieto liikkuu eri järjestelmien välillä. Määrittelyn avulla Ryhti-hanke rakentaa keskeisiä käyttäjätarpeita palvelevan ratkaisun tietojen hallintaan.  

Määrittelytyön hankinnan eteneminen keväällä 2021

  • Määrittelytyön hankintailmoitus julkaistiin Hilmassa 25.1.
  • Tarjouspyyntöön voi esittää kysymyksiä 9.2. asti
  • Vastaukset annetaan viimeistään 16.2.
  • Tarjoukset jätettävä 12.3. klo 15.00 mennessä (Huom. tarjouksenjättöaikaa pidennetty)
  • Tarjousten avaaminen 15.3.  
  • Määrittelytyö alkaa huhtikuussa.

Määrittelytyön jälkeen kilpailutetaan tietojärjestelmän pääkehittäjä toteuttamaan suppein toimiva järjestelmä (MVP, minimum viable product). Vähimmäistoteutuksen laajuus on tavoitteena olla selvillä vuoden 2021 loppupuoliskolla.

Tietojärjestelmä rakennetaan osaksi Suomen ympäristökeskus SYKE:n organisaatiota. SYKE vastaa järjestelmän määrittelyyn ja toteutukseen liittyvästä hankinnasta sekä järjestelmän kehityksestä. Määrittelytyötä ohjaavat SYKE ja ympäristöministeriö yhdessä.

Lisätietoja

erityisasiantuntija Tuija Pakkanen, [email protected], p. 050 4710 891
projektipäällikkö Päivi Malmi, [email protected], p. 050 3757 114
ym.fi/ryhti