Skip to content
Media

Auta löytämään Suomen paras luontoteko 2019–2020 – tällä kertaa teemana luontopohjaiset ratkaisut

Ministry of the Environment
Julkaisuajankohta 23.11.2020 13.27
Tiedote

Parasta tekoa Suomen luonnon monimuotoisuuden hyväksi etsitään jälleen. Auta Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n Suomen komiteaa löytämään henkilö, yhteisö tai yritys, joka on onnistunut turvaamaan suomalaisen luonnon monimuotoisuutta vuosina 2019–2020. Ehdotuksia voi jättää 31.12.2020 saakka ja voittaja julkistetaan alkuvuonna 2021.

Ympäristöministeriö ja Suomen IUCN-komitea tiedottavat

Yhdessä muiden maailman maiden kanssa Suomi on sitoutunut luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen pysäyttämiseen. Paras luontoteko -kilpailun tarkoitus on löytää kekseliäitä ratkaisuja ja innovaatioita, jotka tukevat tavoitteen saavuttamista. Parasta luontotekoa etsitään joka toinen vuosi. Edellisen palkinnon sai vuonna 2018 Longinojan puroaktiivit Helsingin Malmilla sijaitsevan ojan ennallistamisesta monimuotoiseksi puroksi ja meritaimenen kutupaikkojen turvaamisesta.

Tällä kertaa etsitään hyviä esimerkkejä luontopohjaisista ratkaisuista. Luontopohjaiset ratkaisut ovat luontoon perustuvia rakenteita tai käytäntöjä, joiden avulla voidaan samalla edistää luonnon monimuotoisuuden suojelua ja ihmisten hyvinvointia. Ne ovat luontoon tukeutuvia ratkaisuja yhteiskunnallisiin ongelmiin ja tuottavat samanaikaisesti ekologista, sosiaalista ja taloudellista hyötyä.

Paras luontoteko edistää luonnon monimuotoisuutta esimerkiksi:

  • Lisäämällä luonnon monimuotoisuuden arvostusta ja tunnettuutta.
  • Parantamalla luonnon monimuotoisuutta konkreettisin suojeluteoin.
  • Edistämällä luonnonvarojen käytön kestävyyttä.
  • Keksimällä luonnosta inspiroituneita ratkaisuja yhteiskunnan ongelmiin.

Paras luontoteko voi olla esimerkiksi käytännön luonnonsuojelutyötä, viestintää, ympäristökasvatusta, tutkimusta tai yritystoimintaa. Se on yksittäinen teko tai hanke, joka on saatu päätökseen vuosina 2019–2020. Se voi olla konkreettinen tai virtuaalinen teko tai näiden yhdistelmä.

Luontoteko haussa jo kahdeksatta kertaa

Luontotekoa etsitään Suomessa nyt jo kahdeksatta kertaa. Kilpailuissa on tähän mennessä palkittu seuraavat parhaat luontoteot:

  • 2018: Juha Salonen ja Longinojan puroaktiivit Helsingin Malmilla sijaitsevan ojan ennallistamisesta monimuotoiseksi puroksi ja meritaimenen kutupaikkojen turvaamisesta
  • 2016: susilähettiläiden toiminta susipelon hälventämiseksi lapsille ja nuorille suunnatun, tutkitun tiedon avulla
  • 2014: apulumikinoksien kolaaminen, jolla sadat vapaaehtoiset turvasivat saimaannorppien pesinnän vähälumisena talvena
  • 2012: kolmen toimittajan aktiivinen ote luonnon monimuotoisuudesta viestimisessä
  • 2010: Luonnonperintösäätiön tapa hankkia omistukseensa vanhoja metsiä ja taata niille luonnonsuojelulain mukainen pysyvä rauhoitus
  • 2008: Espoon kaupunginhallituksen päätös suojella 550 hehtaarin alue kaupungin 550-vuotisjuhlan kunniaksi
  • 2006: Helsingin kaupungin rakennusviraston käsityöpaja, joka oli maisemoinut Vuosaaren maantäyttö- ja kaatopaikan uutta luovalla ja kotimaisia lajeja suosivalla tavalla

IUCN, International Union for Conservation of Nature, on maailman vanhin ja laajin maailmanlaajuinen ympäristöjärjestö ja -verkosto. IUCN:n suomalaisia jäseniä ovat Suomen valtio, jota edustaa ympäristöministeriö, sekä Suomen luonnonsuojeluliitto, WWF Suomi, Natur och Miljö, Suomen riistakeskus, BirdLife Suomi ja Korkeasaaren eläintarha.

Lisätietoa:

Erikoissuunnittelija Sanna-Kaisa Juvonen, Suomen IUCN-komitean sihteeristö, Metsähallitus, Luontopalvelut, puh. 040 774 3933, [email protected]

Muokattu 26.11.: Täsmennetty, että Longinojan puroaktiivit saivat palkinnon 2018 ojan ennallistamisesta