Digitaalinen rakennettu ympäristö

Suomessa ja kansainvälisesti on käynnissä laajoja tiedon hallintaa ja käyttöä parantavia uudistuksia, joilla vauhditetaan digitalisaatiota. Digitalisaation avulla tavoitellaan sujuvampaa ja tehokkaampaa julkishallintoa ja parempia palveluita. Tavoitteena on hyödyntää digitalisaation mahdollisuudet tehokkaasti koko yhteiskunnassa niin yrityselämän kuin asukkaiden hyväksi.

Rakennetun ympäristön digivisio vuoteen 2030

Suomessa on vuonna 2030 maailman parhaaseen tietoon perustuva, hyvinvointia luova ja kestävä elinympäristö. 

Digimuutoksessa on tiivistetysti kyse siitä, että eri lähteissä oleva tieto saadaan virtaamaan yhteentoimivasti ja tietoturvallisesti.

Digitalisaatiota ei edistetä digitalisaation itsensä vuoksi, vaan se on väline tehdä moni muu asia entistä paremmin. Julkisen hallinnon työ rakentaa pohjan kiinteistö- ja rakennusalan valtakunnallisille sähköisille palveluille sekä uusille liiketoimintamahdollisuuksille.

Tarvitsemme esimerkiksi entistä tarkempaa tietoa rakentamisen ja alueidenkäytön ilmastovaikutuksista. Tarkempi tieto voi myös auttaa kierrättämään rakennusosia ja näin vähentämään luonnonvarojen käyttöä. Helposti saatavilla oleva ja luotettava tieto vahvistaa demokratiaa ja ihmisten mahdollisuuksia vaikuttaa oman ympäristönsä kehitykseen.

Mitä tehdään juuri nyt?

Ympäristöministeriö kehittää erityisesti niitä tietoja, joita ohjaa maankäyttö- ja rakennuslaki, eli alueidenkäyttöön ja rakentamisen luvitukseen liittyviä tietoja. Yhdessä opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan kanssa parannetaan myös kulttuuriympäristötiedon laatua.

Digimuutoksen kolme osaa ovat

  • lainsäädäntö
  • tiedon yhteentoimivuus
  • tietojärjestelmäuudistus (Ryhti-hanke).

Lainsäädäntö

Lainsäädäntöä uudistettiin osana maankäyttö- ja rakennuslain uudistusta. Sen osana säädettiin uusi rakentamislaki ja laki rakennetun ympäristön tietojärjestelmästä.

Lainsäädännön kehittämiseen vaikuttavat myös kansalliset linjaukset sekä EU:sta tuleva sääntely.

Yhteen­toimivuus

Rakennetun ympäristön tiedon yhteentoimivuus tarkoittaa yhteisesti sovittuja käsitemääritelmiä, koodistoja ja tietorakenteita loogisina tietomalleina. Niitä tarvitaan, jotta lähettäjä ja vastaanottaja ymmärtävät tiedon samalla tavalla. Ryhti-hankkeen tuottamat yhteentoimivat sanastot, koodistot ja tietomallit kootaan Yhteentoimivuusalustalle. Yhteentoimivuustyön tuloksista ja ajankohtaisista asioista keskustellaan avoimissa teema- ja alaryhmissä. 

Rakennetun ympäristön tietojärjestelmä

Rakennetun ympäristön tietojärjestelmä on tiedon uusi yhteinen koti, jossa alueidenkäyttöön ja rakentamiseen liittyvät tiedot ovat jatkossa saatavilla.

Ajankohtaista

null Rakennetun ympäristön tiedolle on kasvava kysyntä

Rakennetun ympäristön tiedolle on kasvava kysyntä

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 19.2.2021 9.16
Uutinen

Osana yhteiskunnan digitalisaatiota myös rakennettua ympäristöä koskeva tiedonhallinta uudistuu. Yhteisen työskentelyn tuloksena on kiteytynyt rakennetun ympäristön digivisio, jonka mukaan Suomessa on vuonna 2030 maailman parhaaseen tietoon perustuva, hyvinvointia luova ja kestävä elinympäristö.

Ryhti-hanke (2020–2023) vie osaltaan alaa kohti visiota luomalla mallit tiedon yhteentoimivuudelle sekä uuden valtakunnallisen tietojärjestelmän. Tavoitteena on parantaa tärkeän yhteisen tiedon laatua ja saatavuutta.
 
– Rakennettua ympäristöä koskeva tieto lisääntyy jatkuvasti ja sille on yhä enemmän kysyntää. Laadukkaan yhtenäisen tiedon avulla voimme vaikuttaa moniin yhteiskunnan ydinkysymyksiin, kuten elinympäristömme toimivuuteen, terveellisyyteen sekä ilmastonmuutokseen, Ryhti-hankkeen ohjelmapäällikkö Juhana Rautiainen ympäristöministeriön rakennetun ympäristön osastolta sanoo.
 
Tällä hetkellä rakennettua ympäristöä koskeva laaja ja tärkeä tieto vaihtelee eri organisaatioissa ja järjestelmissä. Ryhti-hanke tuottaa pohjan paremmalle viranomaistiedolle, kun hajanaisesta kaavojen ja rakentamislupien tiedosta tulee paremmin yhteentoimivaa. Uudistus parantaa tiedon laatua ja saatavuutta. Digitalisaation ja tiedonhallintalain myötä vastaava muutos on käynnissä monilla muilla yhteiskunnan sektoreilla.
 
Nelivuotisen Ryhti-hankkeen tehtävänä on luoda laajassa yhteistyössä eri toimijoiden kanssa valtakunnallinen rakennetun ympäristön tietojärjestelmä. Tietojärjestelmä toteuttaa käytännössä monia muutoksia, jotka sisältyvät uuteen maankäyttö- ja rakennuslakiin. Tietojärjestelmän toteutus keskittyy ensisijaisesti maankäyttö- ja rakennuslain prosesseihin ja tietoihin.
 
– Kyseessä on mittava muutos, joka herättää paljon kysymyksiä. Kaikkiin kysymyksiin ei ole vielä vastauksia, vaan asioista päätetään hankkeen edetessä. Tärkeintä on saada erilaiset näkökulmat ja opit käyttöön, Rautiainen korostaa. – Hyvä Ryhti tehdään yhdessä. Tervetuloa mukaan kasvavaan joukkoon, Rautiainen kannustaa.
 
Tervetuloa mukaan Ryhti-infoon keskiviikkona 17.3. klo 13-14.30. Vuoden ensimmäisessä Ryhti-infossa kerromme hankkeen kuulumiset, ja mikä juuri nyt on ajankohtaista rakennetun ympäristön tietojärjestelmän tekemisessä. Kuntien oma tilaisuus järjestetään torstaina 25.3. klo 14.15.30.
Tule mukaan kysymään ja kommentoimaan!

Lisätiedot

Juhana Rautiainen, ohjelmapäällikkö
p. 0295 250 075, [email protected]