Hyppää sisältöön
Media

I Lojo är vi hoppfulla och samarbetar

miljöministeriet
Utgivningsdatum 17.5.2021 10.34 | Publicerad på svenska 19.5.2021 kl. 10.06

I Lojo sker planläggningen redan baserat på informationsmodeller. Staden har många järn i elden när det gäller att främja digitaliseringen av den byggda miljön, berättar geodataingenjören Mika Iso-Heiniemi.

I vilket skede är Lojo i digitaliseringen av den byggda miljön?

Planläggningen genomförs nuförtiden digitalt baserat på informationsmodeller. Också den aktuella planen bearbetas för närvarande enligt en informationsmodell. De gamla planerna har skannats och håller på att konverteras till vektorform.

De tillstånd som beviljas av byggnadstillsynen söks och behandlas elektroniskt i Lupapiste. Gamla tillståndsritningar skannas hela tiden och man kan köpa dem i kartbutiken Lojos Arska.

Vad tänker ni fokusera på inom den närmaste framtiden?

Vi utvecklar ständigt vår egen karttjänst för att så mycket information som möjligt ska finnas tillgänglig både internt och för kommuninvånarna. För drygt ett år sedan inledde vi ett projekt för att förbättra datainnehållet i byggnadsregistret. Målet är att i registret samla alla tillståndspliktiga byggnader och deras läge, storlek och användningsändamål.

Vi samarbetar med närliggande kommuner, till exempel med Kyrkslätt har vi ett gemensamt programvaruavtal. Vi håller några gånger om året ett samarbetsmöte där byggnadstillsynen, delvis också planläggningen och en konsult som står för programvaran deltar. Dessa möten är väldigt givande.

Målet är att få till stånd en stadsmodell, till en början åtminstone för stadscentrumet. Till hjälp för detta håller vi på att skaffa en egen drönare. Någon egentlig digitaliseringsplan har vi inte. Utvecklingen av materialen och tjänsterna sker vid sidan av det normala arbetet, så saker och ting framskrider när det är möjligt att föra dem framåt.

Vad förväntar du dig av Ryhti-projektet?

Idén med projektet är jättebra. Ett informationsmodellbaserat och enhetligt arbete underlättar många saker. Att genomföra reformen kan dock vara en helt annan sak. Kommunfältet är varierande, de stora kommunerna har helt andra möjligheter att satsa på digitalisering än kommuner som Lojo. Det är svårt för oss att övertyga beslutsfattarna om att utöka våra personalresurser.

Hurdant stöd önskar du, och för vad?

I takt med att specifikationer färdigställs skulle det vara bra att gå igenom dem vid olika möten. Det är viktigt att på något sätt säkerställa att saker och ting görs på rätt sätt från första början. Också konsulterna borde fås med i arbetet. Arbetet borde vara så enkelt som möjligt för kommunen och säkert också ganska styrt.

I sådana här projekt skulle det vara bra att fundera på hur kommunerna kan stödjas direkt. Är det till exempel möjligt att erbjuda kommunerna projektpersonal?  Kommunerna kan ha svårt att hitta lämpliga experter, åtminstone har det funnits få sökande till de uppgifter som vi har sökt personal till.

Vilka hälsningar vill du skicka till de kollegor som planerar eller genomför digitalisering av informationen om den byggda miljön?

Lycka till, det här är ett stort arbete!